Hlavní obsah

Akademický senát VŠE v pondělí o Ševčíkovi jednat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akademický senát Vysoké školy ekonomické v Praze (AS VŠE) nebude v pondělí rozhodovat o případném odvolání Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Rektor Petr Dvořák totiž zatím senátu neposlal návrh na jeho odvolání, které požaduje kvůli „dlouhodobému poškozování dobrého jména školy“.

Foto: Petr Horník, Právo

Děkan Miroslav Ševčík

Článek

Serveru iRozhlas to sdělila Kateřina Pelouchová z oddělení marketingu a PR na VŠE. Pro Novinky to ve čtvrtek potvrdila.

„Jak z programu jednání AS VŠE vyplývá, bod, který zmiňujete (rozhodování o případném odvolání děkana Ševčíka – pozn. red.), projednáván na pondělním zasedání nebude. Odkaz na program najdete na webových stránkách AS VŠE,“ odepsala na dotaz Novinek.

„O termínu zasedání AS VŠE, do jehož programu bude bod zařazen, budeme informovat,“ dodala s tím, že rektor Dvořák již dříve avizoval, že o svých dalších krocích bude informovat ve chvíli, kdy „nastanou nové, zásadní okolnosti související s celým procesem“.

Akademický senát fakulty se zastal Ševčíka

Domácí

Akademický senát národohospodářské fakulty na začátku dubna Ševčíka na žádost rektora neodvolal, Dvořák se chce proto obrátit na akademický senát celé univerzity. Podle vysokoškolského zákona může rektor děkana odvolat pouze se souhlasem senátu celé školy.

Rektor: Nestihl jsem to

Dvořák měl žádost podle serveru doručit akademickému senátu do neděle 16. dubna, to se ale nestalo.

„Návrh vyžaduje určitou přípravu, kterou jsem do tohoto termínu nestihl. Ani to na tento termín ale nebylo plánováno,“ prohlásil rektor. Podklady bude dál připravovat, aby je mohl senátu předložit v budoucnu.

Ševčík podle Dvořáka poškozuje dobré jméno VŠE, mj. účastí na březnové protivládní demonstraci Česko proti bídě a na následném protestu u Národního muzea v Praze, kde musela zasahovat policie. Děkan trvá na tom, že nejsou důvody, aby v čele fakulty skončil, a sám odstoupit nehodlá. Tvrdí, že u Národního muzea pouze pomáhal zraněnému člověku.

Děkan Ševčík se po demonstraci pokusil dostat do Národního muzea, VŠE se to nelíbí

Domácí

Ševčík se účastnil protivládních demonstrací i dříve, na akcích se vulgárně vyjadřoval o premiérovi Petru Fialovi (ODS). V minulosti čelil také kritice studentů i pedagogů za neetické postupy a likvidaci oponentů na fakultě.

Rektor VŠE se už dříve vymezil proti tomu, že snaha o odvolání Ševčíka je omezením akademické svobody či plurality názorů, což mu vyčítají Ševčíkovi zastánci.

„Z mé strany nejde o žádné omezování akademických svobod či práva na názor. Nikdy jsem mu nezakazoval, aby své názory na akademické půdě předkládal, přestože mi přijdou kontroverzní… Jako rektor se ale proti tomu, aby bylo poškozováno dobré jméno školy, musím vymezit,“ řekl Dvořák.

Odvolejte Ševčíka a budeme vás dál sponzorovat, vzkázala VŠE Česká spořitelna

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám