Hlavní obsah

Akademici umožnili odvolání Ševčíkova právníka z etické komise. O děkanovi má jednat fakulta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Akademický senát Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze v pondělí odsouhlasil rektorovi Petru Dvořákovi odvolání svého místopředsedy Jana Vondráčka z etické komise univerzity. Vondráček je právník a podporovatel Miroslava Ševčíka, o jehož odvolání z postu děkana Národohospodářské fakulty (NF) VŠE Dvořák dlouhodobě usiluje kvůli jeho vystupování na veřejnosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík

Článek

Rektorův návrh na odvolání vedoucího katedry práva národohospodářské fakulty Vondráčka z etické komise VŠE prošel v tajném hlasování hladce: pro bylo 21 lidí, proti čtyři, další tři se zdrželi a jeden nehlasoval. Bez souhlasu akademického senátu by Dvořák Vondráčka z etické komise odvolat nemohl.

„Já jako osoba, která jmenuje do etické komise, cítím odpovědnost za to, jak komise funguje. Ve vystoupeních pana doktora není potřebný respekt k ostatním členům etické komise,“ vysvětlil Dvořák svůj návrh.

Vondráček o pozici přijít nechtěl. „S kolegy v etické komisi a s paní předsedkyní jsem se dostal do názorové neshody, ale korektní,“ hájil se.

Děkan Ševčík porušil podle Etické komise VŠE kodex školy

Domácí

Senátoři zároveň hlasovali o odvolání Vondráčka z funkce svého místopředsedy, návrhu chyběl ke schválení jediný hlas. V tajném hlasování se pro jeho odvolání vyslovilo 15 přítomných členů, proti bylo šest, dalších sedm se zdrželo a jeden nehlasoval.

Návrh na Vondráčkův konec ve funkci místopředsedy akademického senátu předložil druhý z místopředsedů univerzitního senátu Lukáš Hulínský. „Zkrátka už mi došla trpělivost,“ komentoval svůj krok při veřejném zasedání. Avizoval, že pokud jeho návrh neprojde, sám rezignuje, což následně učinil.

Ševčík avizoval, že pokud ho rektor odvolá z funkce děkana, bude se bránit právními kroky.

Hulínský Vondráčkovi vyčetl tři různé situace související se Ševčíkem. Podle něj Vondráček agitoval ve fakultních senátech z pozice místopředsedy univerzitního senátu, ačkoli k tomu neměl pověření a nereprezentoval názor senátorů. Dále se podle Hulínského choval nepřípustně vůči akademikům z etické komise, když je nařkl z toho, že jejich jednání je „předdomluvené“. „Měl střet zájmů - řešil se tam jeho dlouhodobý klient,“ řekl Hulínský.

Kritizoval Vondráčka i za průtahy při zveřejnění zápisu z posledního jednání senátu. Při zasedání předsednictva senátu si pak podle něj Vondráček ostatní účastníky nahrával bez jejich vědomí a v nahrávání následně pokračoval i přes výslovně projevený nesouhlas. „Porušil tím i etický kodex VŠE, což je u člena etické komise hezká vizitka,“ poznamenal Hulínský.

Senát národohospodářské fakulty přerušil jednání o odvolání Ševčíka kvůli „nečekaným zjištěním“

Věda a školy

Vondráček veškerou kritiku odmítl. „Nevidím jediný věcný důvod pro to, abych byl z předsednictva odvolán,“ řekl. Popřel tvrzení, že je ve vztahu k Ševčíkovi ve střetu zájmů. „Řadu měsíců nedělám nic jiného, než že se snažím - bohužel neúspěšně - aby VŠE dostála povinnostem, které ze svých vnitřních předpisů má,“ prohlásil.

Rozhodnutí o odvolání Ševčíka vázne

Aktuálně se navíc objevila informace, že o návrhu na odvolání Miroslava Ševčíka z funkce děkana NF VŠE bude fakultní akademický senát jednat v úterý 31. října. Podnět k odvolání z funkce podal rektor školy Petr Dvořák. K odvolání děkana chybí rektorovi vyjádření fakultního akademického senátu, který v červnu jednání o Ševčíkovi přerušil. Pokračování přerušeného jednání svolal předseda fakultního akademického senátu Ján Pavlík.

Rektor žádost o odvolání Ševčíka zdůvodňuje jeho nevhodným chováním na veřejnosti, včetně účasti na protivládní demonstraci 11. března na pražském Václavském náměstí. U incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík tvrdí, že na místě pomáhal zraněnému.

O odvolání děkana Ševčíka by měl fakultní senát jednat do konce října

Věda a školy

K odvolání tedy potřebuje Dvořák souhlas celouniverzitního akademického senátu a vyjádření akademického senátu národohospodářské fakulty. První z podmínek byla splněna v červnu, kdy se pro možnost odvolání v tajném hlasování vyslovilo 20 z 26 přítomných senátorů.

Splnění druhé podmínky vázne - fakultní senát vyžadoval zápis z červnového jednání akademického senátu, který se na webu školy objevil až na podzim. Národohospodářská fakulta tak pod vedením Ševčíka vstoupila i do nového akademického roku. Vondráček trvá na tom, že daný zápis dříve rozeslat nemohl.

Ekonom a politik Ševčík už avizoval, že pokud ho rektor odvolá, bude se bránit právními kroky. Odmítá tvrzení, že poškozuje dobré jméno největší ekonomické univerzity v ČR nebo fakulty, kterou vede. Snižující se počty studentů fakulty vysvětlil náročností studijních oborů.

Podle vysokoškolského zákona může rektor odvolat děkana z vlastního podnětu po vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem celouniverzitního akademického senátu v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy či fakulty.

MŠMT: Ve výdělcích akademiků na různých VŠ jsou rozdíly v desítkách tisíc korun

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám