Hlavní obsah

Absolventi mají větší šanci sehnat práci přes internet než ostatní

– Praha
Kariéra, Jan Matějka

Absolventi měli v minulých letech na trhu práce poměrně jednoduchou pozici. Společnosti se o ně div nepřetahovaly, takže si v klidu mohli diktovat podmínky. Situace se však obrátla o 180 stupňů. Existují však cesty, které jsou pro absolventy příznivější než pro ostatní. Na jednoho z nich připadá více online pracovních nabídek než na ostatní nezaměstnané.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Situace na trhu práce je pro absolventy v současné době velmi komplikovaná.

Článek

Podle údajů MPSV bylo k poslednímu dni měsíce září registrováno na Úřadech práce celkem 487 830 nezaměstnaných lidí, z tohoto počtu odpovídalo 33 253 absolventům s alespoň nižším středním vzděláním.

Na portálu www.aprace.cz, který se výhradně zaměřuje na absolventy středních a vysokých škol je v současnosti k dispozici více než 2000 pracovních nabídek. Ostatním je online k dispozici např. na portálu MPSV zhruba deset tisíc. nabídek, na portálu Spráce.cz patnáct tisíc.

O jednu pracovní nabídku inzerovanou online tak na aprace.cz může v průměru soupeřit zhruba 17 absolventů (v případě, že by každý odpověděl vždy pouze na jeden inzerát). V porovnání s pozicemi, kde zaměstnavatel požaduje zkušeného pracovníka připadá na jednu nabídku zobrazenou online v průměru zhruba 48 uchazečů (portal.mpsv.cz), pokud by všichni hledali na portálu Spráce.cz, jednalo by se o 33 uchazečů na jednu nabídku.

Zaměstnavatelé často jednu pracovní nabídku využívají pro inzerci více než jednoho pracovního místa, v průměru pak jedné nabídce práce mohou odpovídat zhruba dvě pracovní místa. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám