Hlavní obsah

Ztráty a nálezy šly v bohumínské aukci na dračku, největší „bitky“ byly o kola

Novinky, Lucie Balcarová

Na pondělní aukci ztrát a nálezů dorazily na nádvoří bohumínské radnice davy. Většina z téměř devadesáti předmětů, které v rychlících jedoucích do Bohumína zapomněli jejich původní majitelé a tři roky se o ně nepřihlásili, se prodala doslova za hubičku.

Foto: Lucie Balcarová

Největší zájem byl tradičně o bicykly.

Článek

Kolo a cyklopřilba za deset, power banka za padesát, spacák za stovku, trekingové hole za sto šedesát korun. „Na aukci jsem poprvé, přišel jsem se podívat ze zvědavosti a spadeno jsem neměl na nic. Nakonec jsem vydražil tři věci, kameru za šest set nebo trekingové hole, a za ty jsem opravdu rád, se synem půjdeme o víkendu na Lysou, tak je hned využijeme,“ uvedl 42letý Dalibor Děrgel z Rychvaldu.

Největší přihazování zažili účastníci dražby u jednoho z bicyklů. Z vyvolávacích 150 korun se přihazovalo tak dlouho, až se konečná cena vyšplhala na devět stovek. To nakonec byla i nejvyšší částka celé aukce. Nového majitele našla i kožešina, stativ na foťák nebo hrající čmelák ze Včelích medvídků. Vydražil se za stovku.

Dražba vynesla městu dohromady 8430 korun. Prodaly se téměř všechny nalezené bicykly. K mání byly ale i deštníky, peněženky, bundy, kabáty i batohy, a to za desetikoruny. Stokoruny pak museli vytáhnout ti, kteří chtěli třeba čtečku knih, fotoaparát, kameru do auta, cestovní kufr nebo stylovou kožešinu. I tak šlo doslova o „lidovky“. Další aukce je v plánu zase za rok.

Za poslední tři roky našlo v bohumínském skladě ztrát a nálezů útočiště necelých 800 předmětů. Vloni radnice zaevidovala na 305 ztracených věcí, letos už jde o 64 nálezů. Do dražby však ty letošní půjdou až za tři roky. Tak dlouho teď musí radnice ztráty a nálezy skladovat. Lhůtu z jednoho na tři roky prodloužila novela občanského zákoníku. Tak dlouho mají původní majitelé na to, aby se o ztracené věci přihlásili.

Ze zkušeností bohumínské radnice však vyplývá, že po tak dlouhé době se o nálezy už nikdo nezajímá. A tak se ztráty ve skladech zbytečně kupí, stárnou a ztrácejí na své hodnotě. Často se nedají použít ani v dražbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám