Hlavní obsah

Zraněného patnáctiletého snowboardistu transportoval do nemocnice vrtulník

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáctiletého milovníka snowboardu musel ve čtvrtek po poledni s těžkým zraněním ze Starého Města pod Sněžníkem transportovat vrtulník. Chlapec byl po pádu několik minut v bezvědomí, zřejmě utrpěl těžký otřes mozku i přesto, že měl přilbu. Je v péči lékařů ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Foto: Horská služba ČR

Ilustrační foto

Článek

Chlapec se zranil v lyžařském středisku Paprsek. Podle záchranářů jej zřejmě právě ochranná přilba uchránila od mnohem těžšího zranění a možná mu i zachránila život. "Přivolaný záchranář mladíka ošetřil a vzhledem k charakteru poranění povolal vrtulník Letecké záchranné služby z Olomouce, který hocha transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice," uvedl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Podle statistik Horské služby Jeseníky se jednalo za poslední týden již o třetí případ, kdy v oblasti Starého Města pod Sněžníkem musela u těžkých zranění lyžaře zasahovat posádka vrtulníku LZS. 

„V Jeseníkách jsou v tuto dobu ideální podmínky pro lyže i snowboardy. Na sjezdových tratích by ale nikdo neměl jezdit riskantně a nad rámec svých schopností. Lyžaři a snowbordisté by měli dodržovat Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích,“ varoval náčelník Klimeš.

Desatero 10 pravidel FIS  pro chování na sjezdových tratích

1. Ohled na ostatní lyžaře Každý lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného. 

2. Zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy Každý lyžař nebo snowboardista musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům jakož i hustotě provozu.

3. Volba jízdní stopy Lyžař nebo snowboardista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.

4. Předjíždění Předjíždět se může ze shora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři či snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru. 

5. Vjíždění a rozjíždění Každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě, nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, že to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.

6. Zastavení Každý lyžař nebo snowboardista se musí vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí takové místo uvolnit co nejrychleji.

7. Stoupání a sestup Lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.

8. Respektování značek Každý lyžař nebo snowboardista  musí respektovat značení a signalizaci.

9. Chování při úrazech Při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout první pomoc. 

10. Povinnost prokázání se Každý lyžař nebo snowboardista, ať svědek nebo účastník, ať odpovědný nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje. 

Reklama

Výběr článků

Načítám