Hlavní obsah

Zpěvačka Věra Špinarová uměla vždy odolat nabídkám z Prahy a zůstala věrná Ostravě

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiašedesáté narozeniny slaví v těchto dnech Věra Špinarová, která i letos jela společné turné s Petrou Janů. Byl to dobrý nápad je spojit dohromady. I když si obě dvě interpretky prošly rockovým obdobím, konkurentkami v pravém slova smyslu nikdy nebyly.

Foto: archiv Supraphon

Věra Špinarová, jedna z nejlepších a nejpopulárnějších českých zpěvaček.

Článek

Věra Špinarová se narodila 23. prosince 1951 a dětství strávila v rodných Pohořelicích u Brna. Když jí bylo sedm let, přestěhovala se spolu s rodiči do Ostravy. Šest let chodila do houslí, ale ty stejně odložila, aby si pořídila vysněnou kytaru. Psala si vlastní písničky, s nimiž se zúčastnila několika talentových soutěž, což rozhodlo.

Poté, co v šestnácti natočila svou první nahrávku v ostravském rozhlase, začala vystupovat s kapelou Flamingo vedenou Richardem Kovalčíkem. Teprve potom přišlo účinkování s Royal Beatem, ovšem daleko proslulejší bylo až její angažmá ve skupině Majestic. Právě s Majesticem natočila v roce 1968 singl Music Box, který se stal jejím prvním hitem.

Z dalších úspěšných písní to byly tituly V zahradě roste kmín, Volej, volej nebo Máme máj. V Majesticu se setkala s pianistou a skladatelem Ivo Pavlíkem, kterého si v roce 1972 vzala za manžela. O dva roky později se jim narodil syn Adam.

Sedmdesátá léta však byla ve znamení koncertů doma i v zahraničí, ale také érou festivalů. Věra Špinarová si zřejmě nejvíc oblíbila festival Bratislavská lyra, kde slavila nejeden úspěch. V té době již respektovanou a uznávanou zpěvačku doprovázel na všech štacích Orchestr Ivo Pavlíka. S tímto seskupením vznikaly desky, které ji katapultovaly do hitparád.

Když kapelu v polovině 80. let opustil Ivo Pavlík, aby se začal věnovat zpěvačce Heidi Janků, doprovázela Věru Špinarovou kapela Speciál. Výsledkem byly nové písničky s rockovým nábojem. V té době ale natočila i slavnou kantilénu z filmu Tenkrát na Západě, která dodnes provází její koncerty - Jednoho dne se vrátíš.

K překvapením druhé poloviny 80. let patřilo zpěvaččino partnerství se zpívajícím bubeníkem Vítězslavem Vávrou (vzali se v červenci 1984, rozvedli se v květnu 2000). Na chvíli s ním spojila i svou hudební kariéru, ale jen na chvíli. Nadále zůstávala v Ostravě a odolávala nabídkám z Prahy.

Začátkem 90. let přišly hubené roky, ale vydržela a její trpělivost se vyplatila. Vše se v dobré obrátilo, když potkala ostravského muzikanta Petra Šišku a další důležité lidi, kteří ji dovedli k dalším velkým úspěchům v podobě nových písniček, videoklipů, vyprodaných koncertů a zlatých a platinových desek. Dokonce si zazpívala i v několika muzikálech.

Dodnes jsou koncerty Věry Špinarové přehlídkou toho nejlepšího, co kdy nazpívala, dodnes má plné sály. Poslední roky ji doprovází kapela jejího syna Adama Pavlíka, přičemž v programu nechybějí hity jako Jednoho dne se vrátíš, Grand hotel U tří strun, Raketou na Mars, Meteor lásky, Bílá Jawa 250, Má máma říká nebo Já si broukám.

I když během své kariéry natočila  také řadu převzatých hitů, vždy měla v repertoáru i atraktivní písničky, které jí napsali na tělo domácí autoři a které pak proměnila v šlágry.

Zpěvaččinu kariéru připomíná i jedna z kapitol v knize Legendy československé populární hudby 70. - 80. léta, kterou nedávno vydalo nakladatelství Grada Publishing.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám