Hlavní obsah

Znáte charitní šatníky? Zbaví vás nepotřebných věcí a pomohou lidem v nouzi

Novinky, Lucie Nemešová

Máte v šatníku věci, které už dlouho nenosíte? Tak se rozhodnete je rozdat, prodat a nebo vyhodit do popelnice. To je velká škoda. V České republice fungují tzv. charitní šatníky, které můžete využít. A nejen na oblečení, odnést do nich můžete i další věci ze svého domova, které vám už neslouží.

Článek

Lidí, kteří potřebují finanční a hmotnou pomoc je stále mnoho. Dle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) žije nejvíce lidí bez domova v Moravskoslezském kraji, hned na druhém místě je Praha, po které následuje Jihomoravský kraj.

„Přesné počty lidí bez domova nikdo nezná. Podle posledních údajů Ministerstva práce a sociálních věcí se celkový počet lidí bez vlastní střechy nad hlavou, tedy i těch, kdo přebývají v ubytovnách či azylových domech, odhaduje na sedmdesát tisíc. Velkou část dnes tvoří mladí lidé do třiceti let, stejně tak přibývá lidí bez přístřeší v důchodovém věku. V Praze může být lidí bez domova hrubým odhadem okolo pěti až sedmi tisíc,” informovala Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork.

Nepotřebných věcí se zbavujete nesčetněkrát za svůj život a většinou je dáváte k popelnicím, což je škoda, protože tím, že potřebným a lidem v sociální nouzi poskytnete nejen své oblečení, ale také potraviny nebo vybavení do bytu, jim zajistíte snadnější, klidnější a šťastnější život.

Jak šatníky vlastně fungují? Je to velmi snadné. Na internetu si najdete charitativní organizaci nebo jinou neziskovou organizaci, která se věnuje sbírání věcí pro potřebné, oslovíte ji a domluvíte se na předání svých věcí. Většinou navštívíte kamennou pobočku, kde sběr probíhá. Nezapomeňte pečlivě vybírat nepoškozené, čisté, neroztrhané, nerozbité a v dobrém stavu zachovalé věci. Je třeba myslet na to, že budou dále využívány jinými lidmi.

„Každý charitní šatník se vymezuje na trochu jiný typ vybíraných věcí a má svá vlastní pravidla. Můžete darovat oblečení, obuv, kosmetiku, elektrotechniku, domácí spotřebiče nebo nádobí, ale i kusy nábytku nebo jídlo, a to pro lidi ve věku od 0 do 100 let. Navíc se nevymezuje jenom na Českou republiku. V případě velké přírodní katastrofy kdekoliv na světě, zaktivizují charitativní organizace své síly a poskytnou humanitární pomoc těm, kteří se stanou obětí katastrofy,“ doplnila Martina Zikmundová.

Míst, kam darovat nepotřebné věci, je hodně. Kromě Charity České republiky nabízejí tyto služby například Český červený kříž, Sue Ryder, Armáda Spásy nebo Restart shop. Věnovat oblečení můžete také charitativním obchůdkům ADRA, využít můžete i oranžové kontejnery, které jsou umístěné na vybraných místech po Praze (ty slouží pouze pro oblečení, textil a obuv).

Tipy, kam se obrátit: 

Charita České republiky, Restart shop, Český červený kříž, Sue Ryder, Armáda Spásy, Obchůdky ADRA, Oranžové kontejnery, Dobroskříň

Reklama

Výběr článků

Načítám