Hlavní obsah

Známé osobnosti se spojily s Jitkou Kudláčkovou, aby společně podpořily obyvatele Venezuely

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední česká designérka šperků Jitka Mlynarčík Kudláčková se rozhodla podpořit Venezuelany, kteří žijí v chudobě v zemi, kterou dlouhodobě zmítají občanské nepokoje. Spojila se s Českomoravskou asociací podnikatelek a společně vytvořily výzvu „Vzdej se oběda pro Venezuelu".

Foto: Archiv Jitky Mlynarčík Kudláčkové

Jitka Mlynarčík Kudláčková za podpory svého manžela a známých osobností nejeniniciovala, ale i vyhlásila sbírku „Vzdej se oběda pro Venezuelu"

Článek

Dámy k vytvoření výzvy vedl fakt, že každý Venezuelan zhubl od propuknutí nepokojů (2016) kvůli nedostatku jídla a základních životních potřeb téměř 12 kg. Finanční prostředky z této sbírky budou věnovány společnosti ADRA na nákup kukuřičné mouky, které je ve Venezuele základní potraviny Venezuely.

„V roce 1991 jsem vyjela na zkušenou do světa. Byla jsem nadšená vstřícností, otevřeností a přejícností obyvatel Venezuely. Příroda byla neobyčejná a nádherná. Dodnes vidím hejno krásných velkých motýlů, kolibříky sající nektar a barevné zvídavé ryby,“ zavzpomínala Jitka Mlynarčík Kudláčková na to dobré, ale i na to, co přináší nulová sociální politika a jen soukromé zdravotnictví.

Projekt přišlo podpořit i několik známých osobností. Tereza Mátlová má ve Venezuele přátele, které poznala v Miami. „Když jsem slyšela, v jaké žijí bídě, chtěla jsem jim pomoci a darovala jim všechno, co šlo. František (partner Janeček - pozn. aut.) se zlobil, že jsem určitě nalétla nějaké mafii a rozdávám věci zbytečně. Až když jsem ho s přáteli seznámila, tak mi uvěřil,“ popsala svoji vlastní zkušenost Tereza Mátlová.

„Dozvěděla jsem se třeba, že na hranicích je zabavován cukr nebo sůl a obyvatelům se běžně stává, že rok sůl či cukr nevidí.“ Operní diva je nadále s rodinou v kontaktu a prozradila i překvapivou informaci, že se rodina vrátila do Venezuely. Maminka je učitelka a rozhodla se, že musí jít vzdělávat děti.

Dalším, kdo přišel projekt podpořit, byl hudebník Tokhi, který osobně ve Venezuele nikdy nebyl, ale s hudebníky z této země, kteří žijí v Čechách. „Není to šťastný život. Oni žijí tady a snaží se zabezpečit svoji rodinu tam. Je to hrozně stresující život. Akci jsem se rozhodl podpořit, protože si myslím, že taková pomoc nemá hranic, a že je dobré podporovat takovou iniciativu. Myslím si, že všichni jsme jedno, že jsme reálně propojení a měli bychom posílit pomoc tam, kde to chybí,“ popsal svůj přístup k věci jeden z našich předních bubeníků, který již brzy zazáří v Divadle Hybernia s kapelou Groove Army v jedinečném koncertním projektu The Greatest Show.

Charitativní projekt podpořila také Leona Machálková. „Na akci padlo tolik krásných slov o podpoře potřebných, že ani nevím, co bych dodala. Můj dík patří Jitce Kudláčkové za to, jak je úžasná a jaké krásné věci tvoří, a ještě myslí na ostatní.“  

Situace není lhostejná ani herečce Kristýně Janáčkové, která se smutkem v hlase řekla: „Situace tam je opravdu velmi vážná, proto jsem nemohla odmítnout nabídku tuto akci podpořit.“

Od dubna do září můžete i vy přispět na sbírkový účet humanitární a rozvojové organizace ADRA. Vzdejte se svého oběda a peníze pošlete na číslo účtu: 66888866/0300, variabilní symbol 397, nebo si pořiďte designový šperk z kolekce SOL. Z prodeje každého takového kusu půjde část zisku na konto ADRY na podporu vyhlášeného projektu. Dárci budou slosováni a odměněni.  

Další informace na www.jk.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám