Hlavní obsah

Známá malířka ze Šumavy vystavuje svá nejnovější díla v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá a nenápadná galerie v plzeňské části Doubravka hostí zajímavou výstavu, která přináší nevšední pohled nejen na různá roční období.

Foto: Jan Kaše

Olga Hrachová (vlevo) se svou žákyní Simonou Švelchovou, která je zároveň nadějnou a talentovanou zpěvačkou

Článek

Ve středu 31. května byla v plzeňské galerii Thambos zahájena výstava s názvem Variace času, na které představuje svou nejnovější tvorbu malířka Olga Hrachová.

Nutno podotknout, že tato výtvarnice ze Sušice se vydala zcela novou cestou. Opustila své dosavadní motivy a nadchla se pro abstrakci. Do práce se pustila s plným nasazením, a jak sama říká, je jí úplně posedlá. Jakmile dostane nápad, udělá si poznámky, promýšlí barevné kombinace a celkovou kompozici. Podle Olgy Hrachové i abstraktní dílo musí mít nějaký řád. Používá štětec, ale i špachtli.

A výsledek vůbec není špatný. Každý obraz má své kouzlo a půvab. Setkáváme s ročními obdobími či přírodními úkazy. Například pro obraz Čas letního nebe použila spíše studené barvy, ale do nich dokázala citlivě zakomponovat i trochu oranžové, červené či žluté. Celkový dojem je pak velice příjemný. Žádný chlad a ponurost. Možná pocítíte atmosféru letní noci, prosycenou nejrůznějšími vůněmi a zvuky.

Obraz Čas citronové vůně ve vás zase může vyvolat touhu po osvěžujícím nápoji, který lze z tohoto ovoce připravit. Obdivovat ale můžete i další výtvory z kategorie „Čas“ – probuzení, rampouchových střech, zimních nocí, jarních bouří, jahodových polí či svatojánských broučků. Nápadů má Olga Hrachová opravdu hodně.

Výstava potrvá do 30. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám