Hlavní obsah

Znalci vín z oblasti Bordeaux představili v Praze ta nejlepší

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již řadu let v České republice představují Zlatko Míčka a Diana Sixtová, znalci investičních vín z oblasti Bordeaux, to nejlepší, co sladká Francie připravila pro svět. Nebylo tomu jinak ani při královské degustaci, kam můžeme bez nadsázky zařadit tu, která proběhla v polovině října.

Foto: Lenka Žáčková

Zleva: Zlatko Míčka, Zlata Adamovská, Petr Štěpánek, Diana Sixtová

Článek

Tato výjimečná událost se uskutečnila na památku nedávno zesnulého generálního ředitele Château Margaux, Paula Pontaliera, který podlehl nevyléčitelné nemoci. Svoji funkci zastával od roku 1983.

Byla představena vína z usedlosti Château Margaux, a to v prostorách Galerie vín Passage v Praze. Servírovala se vína ve třech kolech. Na začátku mohli hosté porovnávat vína z řady Pavillon rouge 2002, 2004 a 2009. Ve druhém kole opět červená vína a to Château Margaux 1999, 2001, 2004 a 2006. Degustaci uzavřela bílá vína Pavillon blanc z roku 2007 a 2009. Degustace byla podpořena promyšlenými pokrmy z receptur kuchyně restaurace Guye Savoye, který se pyšní třemi michelinskými hvězdami.

Degustaci si nenechalo ujít několik desítek znalců a milovníků vín z této oblasti. Nechyběla ani herečka Zlata Adamovská s manželem Petrem Štěpánkem. Během degustace bylo zřejmé, že nacházejí velkou shodu v tom, co jim více či méně chutná. 

Zlata Adamovská popisuje svůj vztah k vínu se slovy: „Víno pro mě znamená cestu. Není to uzavřená záležitost, kde najde člověk vždy to samé. Víno je pro zvídavé lidi a já se k nim hodlám řadit. Jsem takový sběratel zážitků. Dnešní večer byl pro mě příležitostí přesunout se do Château Margaux, který znám jen z obrázků, byl pro mě objevný. Vína splnila všechna má očekávání. Až na bílá vína, ta bych volila spíše z jiné oblasti než Bordeaux.“

Petr Štěpánek doplnil: „Čím více víno piju, tím méně o něm vím. Degustace byla velice zajímavá už především pro fundovaný výklad Zlatka Míčky. Dnes jsme se dostali k vínům, ke kterým bychom se běžně nedostali. Své favority jsem našel v lahvích Château Margaux 1999 a 2004,“ uvedl Petr Štěpánek, který stejně jako jeho partnerka dává přednost červeným vínům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám