Hlavní obsah

Zlínští podnikatelé navazovali obchodní kontakty v Moskvě a Samarské oblasti

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navázání bližší obchodní spolupráce s ruskými partnery přinesla květnová podnikatelská mise Zlínského kraje do Moskvy a Samarské oblasti. Misi pro 11 podnikatelů uspořádal Zlínský kraj ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou a Kontaktním centrem pro východní trhy, jehož je zřizovatelem.

Foto: Zlínský kraj

Jiří Čunek první zleva.

Článek

„Kraj v Rusku reprezentovali hejtman Jiří Čunek, jeho statutární náměstek Jiří Sukop a předseda výboru Zastupitelstva Zlínského kraje pro vnější vztahy Stanislav Blaha. Programu se účastnil i Vladimír Remek, velvyslanec České republiky v Rusku,“ sdělila v pátek 2. června krajská tisová mluvčí Renata Janečková.

„Jednalo se o pokračování obchodních vztahů, které kraj zde má. Země jako Rusko, Čína a celkově asijské země obchodují jinak, než jsme zvyklí v Evropě. Vyžadují, aby součástí zájmu podnikatelů byla i politická reprezentace,“ řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Program pětidenní mise byl zaměřen zejména na obchod. Jeho součástí byly sice i prezentace Zlínského kraje, jednání s delegacemi z Jaroslavské a Samarské oblasti, jednání v Žigulevské dolině, dominovala však účast na Rusko-českém fóru, obchodní jednání samarských a českých firem, návštěva výzkumného centra v oblasti medicínských technologií, zdravotnického zařízení, závodu na výrobu ložisek, průmyslové zóny a technoparku v Togliatti či společnosti AvtoVAZ, vyrábějící automobily značky Lada.

„Se zástupci Jaroslavské oblasti, která je již několik let naším zahraničním partnerem, jsme vyhodnotili naši dosavadní spolupráci, podepsali plán aktivit na letošní a příští rok a kromě toho jsme mluvili také o možnostech spolupráce na úrovni středních škol, kdy by se výměna studentů mohla uskutečnit již letos v létě. Deklarovali jsme i náš zájem o výměnu středního zdravotního personálu formou stáží. Naopak druhá strana projevila zájem o minipivovary na našem území, chtěli by je vidět v praxi,“ popsal výsledky pracovní cesty Jiří Čunek.

Podle něj byla velmi zajímavá návštěva městského okruhu Togliatti v Samarské oblasti. „Město Togliatti je se svými 700 tisíci obyvateli druhým největším městem Samarské oblasti a hlavním střediskem ruského automobilového průmyslu, což může být pro některé firmy ze Zlínského kraje velmi zajímavé,“ doplnil hejtman.

V oblasti obchodní spolupráce nabídly jak Samarská, tak Jaroslavská oblast zástupcům přítomných firem své ekonomické zóny s výhodnými podmínkami pro investory a zdůraznily, že českým zájemcům budou vycházet maximálně vstříc a pomohou i s administrativou, která je v Rusku často složitá.

Reklama

Výběr článků

Načítám