Hlavní obsah

Zlínští krajští záchranáři mají nové vzdělávací středisko

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokončená nástavba vzdělávacího a výcvikového střediska Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje na zlínském Peroutkově nábřeží byla v úterý 22. října slavnostně otevřena.

Foto: Zlínský kraj

Výukový model člověka.

Článek

„Vznikla zde mimo jiné školicí místnost až pro 80 osob, pracoviště pro multifunkční resuscitační trenažér či výcviková počítačová místnost. Investorem za téměř 38 milionů korun byl Zlínský kraj. Nové prostory umožní proškolování větší skupiny osob i nácvik specifických dovedností při řešení mimořádných událostí pro všechny složky IZS,“ informovala krajská tisková mluvčí Adéla Kousalová.

„Toto školicí středisko z poloviny hrazené z evropských peněz zcela jistě neskončí jako mnohé jiné po době udržitelnosti k rodinným rekreacím. Umístění v budově záchranky je velkou výhodou jak pro školící záchranáře, tak pro ty, kteří zde jdou načerpat nové vědomosti,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„Ročně zde bude proškoleno přes 3 600 pracovníků IZS, o něž se bude starat minimálně 20 erudovaných lektorů, kteří tak budou moci předávat své bohaté znalosti a dovednosti,“ dodal Ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Josef Valenta

Rozšířením střediska se zvýšil počet učeben a místností sloužících ke vzdělávací a výcvikové činnosti, přičemž nové technologické vybavení umožní simulovat nácvik situací, které se co nejvíce podobají reálným zásahům.

Na výcvikovou a školicí místnost navazuje pracoviště pro multifunkční resuscitační trenažér, kde je nainstalován výukový model člověka. Trenažér umožňuje simulovat velké množství kritických situací a zdravotnických scénářů, počínaje zraněním pacienta v kterémkoliv místě, přes srdeční, dechové a neurologické potíže, až po velké množství dalších urgentních stavů.

Tyto situace instruktor ovládá přes tablet a veškerá činnost zasahujícího týmu se přenáší na velkoplošnou obrazovku do vedlejší místnosti, kde je sledován průběh činnosti zasahujícího týmu on-line, je prováděn okamžitý rozbor situací, nebo následný rozbor ze záznamového zařízení.

Středisko disponuje i výcvikovou PC místností s 16 osobními počítači na samostatných pracovištích pro individuální testování a přezkoušení proškolených účastníků i pro odborné teoretické workshopy.

Počítače jsou vybaveny softwarovou aplikací pro simulaci událostí s hromadným postižením osob a PC pracoviště demo verzí dispečerské aplikace pro výcvik operátorů a operátorek krajského zdravotnického operačního střediska.

Další součástí střediska je exteriérový výcvikový prostor, který je částečně zastřešený a nachází se zde mimo jiné i realistická maketa schodiště. Tento prostor slouží pro praktický nácvik zejména transportních technik, a to i za nepříznivých klimatických podmínek.

Investiční akce, zahájená v červnu 2018, byla realizována s využitím podpory z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady dosáhly 37,819 milionu korun, přičemž 21,019 milionu bylo financováno z rozpočtu Zlínského kraje, 15,727 milionu činily dotace z fondů EU a 925 tisíc dotace ze státního rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám