Hlavní obsah

Zlínský magistrát zpřístupnil veřejnosti plochu po torzu obchodního centra

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 1989 blokované území v centru největšího zlínského sídliště Jižní Svahy již neslouží bezdomovcům a k zakládání černých skládek, ale poprvé po devětadvaceti letech se z něj může těšit i veřejnost.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Plocha po nedostavěném centru slouží lidem k odpočinku.

Článek

„Jsem opravdu rád, že se nám tento léta nikým neřešený problém podařilo konečně odstranit a že místo betonového monstra se nyní obyvatelé sídliště mohou těšit z další plochy plné zeleně,“ uvedl primátor Zlína Miroslav Adámek.

Plocha by měla sloužit také k možnostem relaxace, k rozvoji bydlení a také lepší obslužnosti celých Jižních Svahů. „Ostatně, lidé se takto vyjádřili v anketě pořádané městem a radnice by měla výsledky respektovat. Plocha po torzu je nyní nejvýznamnější rozvojovou plochou, kterou Zlín má, “ řekl primátor, který se netají myšlenkou, že by zde rád viděl i takzvaný Svět záchranářů, kde se děti hravou formou naučí reagovat v krizových situacích. Podobný svět funguje například v Karlových Varech.

Veřejnosti je od 20. srpna zpřístupněna plocha o velikosti dvou a půl hektaru. Jeden hektar tvoří travnatá pláň a na zbytku byla ponechána původní roztroušená zeleň. Na dvou tisících metrech čtverečních je vysazena také pestrobarevná květnatá louka.

„Aby se luční porost dobře vyvíjel a vysemenil, musí mít speciální režim sečení. Louka se bude séct dvakrát ročně. Návštěvníci se o tom dozvědí na popisné ceduli,“ prozradila Zuzana Hegmonová, zahradní architektka Odboru městské zeleně.

Na velké ploše zeleně je nyní discgolfové hřiště s 9 „jamkami“. Návod ke hře je součástí jedné velké informační cedule u hlavního chodníku plus menších popisných cedulí u jednotlivých východišť discgolfu. Revitalizace zeleně bude pokračovat letos na podzim a na jaře příštího roku, kdy se bude týkat keřového a stromového patra.

Do budoucna plánuje zlínská radnice vystavět na ploše jezírko s rybami a vodními rostlinami obklopené zátěžovým trávníkem.

Obchodní centrum se začalo stavět v roce 1988, ale k dokončení nikdy nedošlo a tak betonový skelet postupně chátral. Torzo včetně pozemků se pak podařilo radnici odkoupit od rakouského majitele v úvodu tohoto volebního období.

„Vyjednáváním, kterého se účastnil také primátor Miroslav Adámek, se podařilo snížit původně požadovanou cenu 90 miliónů korun na částku 53 miliónů korun. Město Zlín tak mohlo začít tento dlouholetý problém konečně řešit,“ vysvětlil Zdeněk Dvořák, tiskový mluvčí zlínského magistrátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám