Hlavní obsah

Zlínský kraj koupil záchranářům moderní přístroje pro masáž srdce

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nových 28 přístrojů pro nepřímou srdeční masáž slavnostně uvedla v úterý 3. října do provozu Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje. Přístroje za více než 14 miliónů korun zakoupil Zlínský kraj.

Foto: Zlínský kraj

Nový přístroj k masáži srdce.

Článek

„Kraj je pořídil v rámci svého projektu na dodání specializované techniky a věcných prostředků pro krajské zdravotnické záchranáře a představují výraznou pomoc při záchraně lidských životů,“ sdělila krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

„Záchranná služba Zlínského kraje doposud tyto přístroje ve svém vybavení neměla. Jejich velkým přínosem je zejména snadné a rychlé využití přímo v terénu. Významně tak přispějí k dalšímu zkvalitnění zásahů zdravotnických záchranářů v našem kraji,“ uvedl hejtman Jiří Čunek, který se společně se svým statutárním náměstkem Jiřím Sukopem slavnostního předání přístrojů osobně zúčastnil. 

Všech 28 přístrojů slouží k nepřímé srdeční masáži dospělých a 11 z nich lze použít i u dětí. Váží maximálně 8,5 kg, což umožňuje jejich snadnější transport i nekomplikovanou a rychlou manipulaci s pacientem při jejich použití v sanitním voze nebo vrtulníku. Přístroje mají navíc volitelné režimy kompresí a pro jejich napájení je možno využít i variabilní zdroje energie.

„Projekt Technika pro Zdravotnickou záchrannou službu Zlínského kraje o celkových nákladech 63,2 miliónu korun realizuje Zlínský kraj s využitím dotace z Integrovaného regionální operačního programu ve výši 90 procent celkových nákladů. Kromě přístrojů pro nepřímou srdeční masáž řeší projekt také zakoupení přístrojů pro umělou plicní ventilaci nebo vybudování klimatizačních jednotek pro výjezdové základny ve Zlíně a Kroměříži,“ doplnila tisková mluvčí.

Podle Renaty Janečková kraj připravuje ještě koupi osmi nových sanitních vozidel, čtyř terénních sanitních vozidel a jednoho automobilu uzpůsobeného pro přepravu pacientů s podezřením na vysoce nakažlivé nemoci a nadměrných pacientů. Sanitní vozy obdrží kraj lednu 2018, klimatizační jednotky pro výjezdové základny ve Zlíně a Kroměříži jsou oprávě v řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám