Hlavní obsah

Zlínský kraj je kompletně pokrytý zdravotnickou záchrannou službou

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí šestnácté stanoviště Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje bylo otevřeno v Suché Lozi na Uherskobrodsku. Kraj má od pátku 30. září stoprocentně pokryto území v dojezdové vzdálenosti do 20 minut tak, jak ukládá zákon.

Foto: Zlínský kraj

Stanoviště ZZS v Suché Lozi.

Článek

„Zlínský kraj nejen, že má šestnáct stanovišť, která splňují vše, co ukládá zákon, ale kromě jednoho stanoviště v Otrokovicích, jsou všechny modernizovány a sedm jich je úplně nových. Proto si myslím, že ze strany Zlínského kraje se jedná opravdu o významný počin. Vybavení sanitek i odbornost týmu je na takové úrovni, že se nejedná jen o zachování základních životních funkcí, ale lze i na základě stanovení diagnózy a indikací zahájit léčbu a pacienta přepravit přímo na specializované pracoviště v nemocnici. Při cestě mohou využít i přímého spojení s danou nemocnicí a mohou již po celou dobu na léčbě pacienta spolupracovat.

Tím se zvyšuje nejen šance na záchranu života, ale také na návrat do co nejlepšího možného zdraví, v nemálo případech dokonce do zdraví plného. Chybí nám už pouze letecká záchranná služba. Ale nebudeme to vzdávat. Máme kvalitní lékaře, máme kvalitní záchranáře a týmy,“ řekl při slavnostním otevření hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

„Celkem 7546 obyvatel z obcí Žítková, Starý Hrozenkov, Vápenice u Starého Hrozenkova, Vyškovec, Lopeník, Březová u Uherského Brodu, Strání, Květná a Horní Němčí bude pokryto dostupností zásahu zdravotnické záchranné služby v zákonem stanovené dojezdové době 20 minut. Současně dojde k optimalizaci a zkrácení dojezdu v dalších pěti obcích v jižní části okresu Uherské Hradiště (Slavkov u Uh. Brodu, Korytná, Bystřice pod Lopeníkem, Komňa, Krhov u Bojkovic) s celkovým počtem 2192 obyvatel,“ uvedl Lubomír Nečas, náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví.

„Výjezdová základna je koncipována pro jednu výjezdovou posádku řidič + záchranář na směně, garážové stání bude pro dvě sanitní vozidla (1 vůz + 1 záložní), jedno stání bude zároveň sloužit rovněž jako mycí a desinfekční box. Na garáže plynule navazují sklady léků, zdravotnických pomůcek, dezinfekce, úklidový box, kotelna, servrovna, náhradní zdroj bude umístěn mimo objekt. V objektu jsou umístěny šatny pro personál se sociálním zařízením a sprchami, dále pracovny záchranáře a řidiče a denní místnost,“ upřesnila krajská tisková mluvčí Renata Janečková.

„Jednání se Zlínským kraje bylo konstruktivní a já jsem velmi rád, že se dílo se podařilo. Stejný přístup byl i ze strany dodavatele stavby. Pokud vznikl nějaký problém, byl rychle vyřešen. Proto si přeji, aby stanoviště sloužilo nejen občanům v Suché Lozi, protože to máme tady nejblíže, ale také okolním obcím,“ řekl starosta obce Václav Bujáček.

Zlínský kraj, který je zřizovatelem Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje, v posledních letech postavil několik nových výjezdových základen záchranky na svém území. Mimo to kraj investuje významné prostředky také do obměny vozového parku, zdravotnických přístrojů i modernizace komunikačního systému operačního střediska

Reklama

Výběr článků

Načítám