Hlavní obsah

Zlínská radnice zřídila kvůli africkému moru prasat infolinku

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský magistrát zareagoval na zákaz vstupu do nezastavěných oblastí v zóně, kde se objevil africký mor prasat, který vyhlásil hejtman Zlínského kraje od 9. srpna, a zřídil pro občany infolinku.

Foto: Zlínský kraj

Zákazová cedule.

Článek

„Dnes znovu zasedl krizový štáb města Zlína. Mimo jiné rozhodl o zřízení infolinky s číslem 778 400 300, na které mohou zájemci získávat aktuální informace,“ informoval ve středu tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Lidé se na vzniklou situaci hodně ptají, je potřeba jim zajistit přístup k informacím,“ prohlásil Václav Kostelník, tajemník městského krizového štábu. Dodal, že veškeré dostupné informace jsou také zveřejněny na městském webu www.zlin.eu, na krajském portálu www.kr-zlinsky.cz a na vývěskách v místních částech, kterých se vzniklá situace týká. 

Na oblast se zákazem vstupu v terénu upozorňují zákazové cedule a elektrické a pachové ohradníky, které mají zabránit migraci divokých prasat. „Zákaz se týká lesů, polí, polních cest a louk. Nevztahuje se na obydlí, příjezdové cesty a také na ZOO Lešná. Zákaz bude platit až do úterý 29. srpna,“ zdůraznil tiskový mluvčí.

Podle vyjádření krajské tiskové mluvčí Renaty Janečkové se zákaz netýká cyklostezek. „Cyklostezka je brána jako veřejná komunikace a smyslem zákazu vstupu nebylo omezovat provoz na komunikacích, ale pouze v lesích a na loukách. Z tohoto důvodu je provoz na značených cyklostezkách povolen, je však zakázán vstup z cyklostezky do lesů a luk,“ vysvětlila Renata Janečková.

Město Zlín aktivně pomáhá Zlínskému kraji řešit vzniklou situaci. Jednotka dobrovolných hasičů, kterou zřizuje, od středečního rána pomáhá s umisťováním zákazových cedulí, zástupci radnice se účastní jednání krajského krizového štábu. K zvládnutí situace přispívají i strážníci Městské policie. „Pracujeme v úzké součinnosti s Policií ČR,“ potvrdil Milan Kladníček, ředitel MP Zlín. S přípravou podmínek pro instalaci elektrických ohradníků pomáhaly i Technické služby Zlín.

Na současný stav a přijatá nařízení bude město Zlín opět upozorňovat i prostřednictvím Varovného informačního systému obyvatelstva. „V místních částech, kterých se zákaz vstupu do nezastavěných oblastí týká, proběhne hlášení opakovaně od dnešního dne až do pátku 11. srpna,“ sdělil Zdeněk Dvořák.

Africký mor prasat je akutní, vysoce nakažlivé onemocnění prasat podobné klasickému moru prasat. Není přenosný na člověka, ten však může přispět k jeho šíření, pokud se dostane do kontaktu s nakaženou krví, tkáňovými tekutinami, vnitřními orgány, sekrety či exkrementy divočáků. Ze stejného důvodu se šiřiteli můžou stát i zvířata, například psi či koně. První dva nakažení divočáci byli nalezeni 21. a 22. června na okraji Zlína.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám