Hlavní obsah

Zlínská filharmonie zahajuje 71. sezonu mezinárodním festivalem

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodním festivalem Harmonia Moraviae otevírá 71. sezonu Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně (FBM).

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Zleva Tomáš Gregůrek, šéfdirigent Vojtěch Spurný, ředitel FBM Josef Němý a dramaturgyně Jindřiška Keferová.

Článek

„Čtrnáctý ročník festivalu a sezonu 2016-2017 zahajujeme 6. října koncertem operních árií s vynikající českou sopranistkou Simonou Šaturovou a barytonistou Pavlem Remenárem. Překvapením a netradiční pozvánkou na festival a novou sezonu bude 4. října neformální Večer s Amadeem aneb Ladíme na festival,“ řekl ředitel FBM Josef Němý.

Zlínští filharmonici chtějí v nové sezoně přinášet nejen radost a potěšení z krásné hudby, ale i pomáhat potřebným. Proto uspořádají nebo se budou podílet na pěti charitativních koncertech.

„Ve středu 21. září odehrajeme koncert nazvaný Společně pomáháme na podporu dárců kostní dřeně ve spolupráci se Zlínským krajem. Podle posledních informací se ho zúčastní i manželka prezidenta Ivana Zemanová, která by měla předávat ocenění dárcům. S Hematologicko-transfuzním oddělením Krajské nemocnice T. Bati se uskuteční 4. listopadu koncert pro dárce krve, na který jsme prostřednictvím kraje rozdělili 500 vstupenek nemocnicím ve Zlíně, Vsetíně, Kroměříži a Uherském Hradišti,“ přiblížil ředitel.

„Další dva charitativní koncerty připravujeme na červen příštího roku, posedmé to bude koncert pro zlínský Handicap a tradiční open air koncert pro vybranou sociální organizaci Zlínského kraje. A pátým bude Novoroční koncert pořádaný Zlínským krajem a Statutárním městem Zlín,“ dokončil výčet hlavních akcí Josef Němý. Připomenul ještě datum 20. listopadu, kdy se uskuteční mimořádný koncert filmové hudby autorů Johna Wiliamse a Annio Morriconeho. Loni byl vyprodán a je předpoklad, že bude i letos. Stěžejní akcí bude 5. ples Filharmonie Bohuslava Martinů 21. ledna 2017, předprodej vstupenek začne 3. října.

Začátek nové sezony je i příležitostí k bilancování uplynulé. „Velmi úspěšná byla druhá polovina jubilejní sedmdesáté sezony 2015-2016, o čemž vypovídají především přehledy návštěvnosti. Zájem o naše koncerty byl až neuvěřitelný. V I. pololetí je ve Zlíně navštívilo na 30 tisíc posluchačů s průměrem 778 posluchačů na koncert při oficiální kapacitě 761 míst. Vysvětlení je jednoduché, dvě třetiny koncertů byly vyprodány, přidávali jsme přístavky a počet návštěvníků byl někdy výjimečně i devět set.  Mám velkou radost i z toho, že k 16. září jsme prodali 1 739 permanentek pro novou sezonu, což je čtyřprocentní nárůst proti minulé,“ konstatoval s upokojením Němý.

„Filharmonie je středem kulturního dění ve Zlíně a neodmyslitelně k němu patří. V nové sezoně sázíme na to, co se nám osvědčilo, například na spolupráci s dirigenty, kteří sem rádi jezdí a které orchestr rád vidí, jako je například Stanislav Vavřínek a další. Koncepci nadcházející sezony jsme se snažili oživit tím, že jsme třeba zařadili koncerty pro více nástrojů, jako koncert pro dva klavíry nebo koncert saxofonového kvarteta,“ doplnil šéfdirigent Vojtěch Spurný.

V letošní sezoně vystoupí zlínští filharmonici ve Valašském Meziříčí, Kroměříži, Holešově, Olomouci, dvakrát v Praze v Obecním domě a na Pražském hradě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám