Hlavní obsah

Zlín zažije Den řemesel

Novinky, Věra Stojarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krajská hospodářská komora pořádá 1. října čtvrtý ročník Dne řemesel. Společně s místními výrobními firmami chystá program v duchu podpory technického vzdělávání.Firmy, které se do akce zapojily, se inspirovaly myšlenkou „Od hry k řemeslu“ a svou činnost představí letos velmi hravě.

Foto: Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Článek

Na platformě 14|15 BAŤOVA INSTITUTU návštěvníci obdrží mapy, podle kterých najdou všechny zapojené firmy. Na místě je čekají úkoly, za které dostanou razítko. Odměnou za návštěvu jednotlivých míst bude dárek, který věnuje Zlínský kraj. Návštěvníci mají tak jedinečnou možnost prohlédnout si prostory firem GENICZECH – M, KONFORM – PLASTIC, FLOW TECH a KOVÁRNA VIVA.

V 53. budově, sídle firmy GENICZECH – M, vznikne Miniveletrh, kde se představí i společnosti GREINER PACKAGING, PROMENS, CONTINENTAL BARUM, SPUR, MITAS a ZPS-FRÉZOVACÍ NÁSTROJE. Letos se návštěvníci mohou těšit například na logické hrátky, kreativní tvoření, stavebnicové herny, řemeslné dílničky, kvízy, prezentace a jízda v simulátoru FORMULE STUDENT, dárky, nafukovací balónky a občerstvení. Představí se také Střední průmyslové školy Otrokovice a Vsetín. 

Den řemesel v Kovárně VIVA proběhne v čase od 9 do 15 hodin v okolí 72. - 74. budovy baťovského areálu. Zváni jsou tedy i ti, kteří zrovna neřeší volbu budoucího povolání. Těšit se mohou na exkurze do výrobních prostor, ukázky řemeslného umění mistrů kovářů, nožířů, zámečníků i dalších, na děti čekají soutěže a tvůrčí dílničky.

Pro úspěch z minulých ročníků je opět zařazena soutěž ve vaření guláše. V ní se utkají zaměstnanci Kovárny VIVA, kteří se původně vyučili kuchaři, z nedostatku pracovního uplatnění se ale rekvalifikovali a našli zde uplatnění ve strojních profesích. Závěr programu obstará běžecký závod baťovským areálem „Kovářská pětka“, který je určený pro běžce v různých věkových kategoriích.

Cílem Dne řemesel je podpora technického vzdělávání. Zaměstnavatelé ze Zlína a okolí si stále palčivěji uvědomují, jak velký je na trhu práce nedostatek technicky vzdělaných odborníků. S odchodem „staré dobré“ generace praktiků (údržbáři, seřizovači, elektrikáři, strojaři a mechanici) do důchodu výrobní firmy zjišťují, že střední školy už neprodukují potřebný počet maturantů z průmyslovek, jako tomu bývalo dříve. Cítit je i nedostatek absolventů technických oborů vysokých škol. Nemluvě o učňovském školství, kterému jistou dobu hrozil zánik. Zájemců o zaměstnání, kteří mají potřebné technické vzdělání všech stupňů, razantně ubylo.

„Žáci základních škol se při volbě povolání často rozhodují spíše podle společenské popularity budoucí profese, než podle reálné nabídky pracovních míst. Jsem přesvědčena, že je potřeba ukázat skutečné prostředí firem, aby si žáci dokázali představit, o čem to či ono povolání je, aby si uvědomili, že současné výrobní firmy jsou na vysoké úrovni, že i dělnické profese mohou být čisté a výroba probíhá většinou pomocí moderních technologií. Toto je potřeba ukázat nejen žákům, ale také jejich rodičům. Proto věřím, že v sobotu využijí dny otevřených dveří,“ uvedla Iveta Táborská, ředitelka Krajské hospodářské komory Zlínského kraje.

Související témata:

Výběr článků

Načítám