Hlavní obsah

Zlín Film Festival zahájí digitálně restaurovaný film Karla Zemana Baron Prášil

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve světové premiéře se divákům snímek Baron Prášil představí v rámci 56. ročníku Zlín Film Festivalu v pátek 27. května. Slavnostní uvedení filmu je součástí oslav 80. výročí založení zlínských filmových ateliérů.

Foto: Muzeum Karla Zemana
Článek

Film Baron Prášil natočil v roce 1961 ve zlínských ateliérech režisér Karel Zeman. Dobrodružná fantasy komedie v hlavní roli s Milošem Kopeckým je plná velkého množství filmových triků a zajímavých výtvarných řešení, typických právě geniální tvorbu tohoto filmového velikána. Digitálně restaurovaná verze filmu se nyní po 55 letech vrátí na filmová plátna.

„Je pro nás velká čest, že světová premiéra tohoto legendárního snímku bude uvedena právě ve Zlíně,“ uvádí umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodává: „O to víc nás těší, že se tak stane v roce, kdy slavíme 80. výročí filmových ateliérů.“

Restaurování Barona Prášila je nyní ve fázi finalizace. „Přestože je Baron Prášil barevný film, z velké části byl natočen na černobílý negativní materiál, do kterého se barva doplňovala až dodatečně, proto je digitální restaurování snímku velmi specifické,“ informoval Ivo Marák, hlavní restaurátor ze společnosti UPP. „Barva má u snímku zcela zásadní kompoziční a symbolický význam, který dotváří danou scénu a plní stejnou funkci jako kulisy nebo herci.“

Film prochází obnovou díky projektu Čistíme svět fantazie, partnerů Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize ve spolupráci s Universal Production Partners (UPP). Projekt je financován Nadací české bijáky a podpořen Ministerstvem kultury a Státním fondem kinematografie České republiky.

Pro milovníky filmů Karla Zemana, kteří se chtějí aktivně zapojit do tohoto projektu, byla Nadací české bijáky zřízena veřejná sbírka. V rámci ní je možné přispět na transparentní účet, kde jsou shromažďovány prostředky na digitální restaurování Zemanových filmů příp. poslat SMS ve tvaru DMS BIJAKY na číslo 87 777. Při zaslání jedné SMS (DMS ROK BIJAKY) bude na účet Čistíme svět fantazie každý měsíc po jeden rok přicházet hodnota jedné zaslané DMS.

Snímek bude promítán v den zahájení festivalu 27. května od 19.30 hodin ve všech sálech multikina GAC ve Zlatém jablku, které letos nahradí prostory uzavřeného Velkého kina. Další filmové projekce budou nově uvedeny na Malé scéně.

Související témata:

Výběr článků

Načítám