Hlavní obsah

Zlín Film Festival nabídne snímky z rekordního počtu zemí

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 2000 snímků letos zhlédli dramaturgové programového oddělení, aby z nich vybrali 361, které se již za pár dní představí divákům letošního festivalu. Filmy pocházejí z 56 zemí světa a nechybí mezi nimi filmy třeba z Vietnamu, Izraele, Etiopie, Palestiny, Saudské Arábie, Hongkongu nebo Kataru.

Foto: Zlín Film Festival
Článek

Diváci se mohou těšit na zajímavé snímky pro děti a mládež, evropské režijní debuty, animovanou tvorbu, studentské filmy a mnoho dalších – celkem v 5 soutěžních a 8 mimosoutěžních sekcích. 

Organizátoři festivalu i letos zařadili do programu speciální sekci Young Stars, v níž se představí mladé začínající herecké hvězdy. „Do Zlína tak zamíří například Vladimír Polívka či britský herec Jackson Bews, známý  z filmu Zloba - Královna černé magie s Angelinou Jolie v hlavní roli,“ říká umělecká ředitelka Markéta Pášmová.   

Kromě návštěvy kina si mohou hosté festivalu užít i řadu dalších aktivit spojených s filmem. Budou mít například příležitost nahlédnout filmařům pod pokličku. „V budově rektorátu Univerzity Tomáše Bati se otevře Filmová laboratoř. Ve speciální interaktivní expozici nových digitálních technologií pro zpracování obrazu a zvuku si tak mohou zájemci vyzkoušet, jak se natáčí filmy a reklamy,“ uvádí umělecká ředitelka.

Pro filmové profesionály, ale nejen pro ně, je zase určený projekt Film industry, který každý den festivalu přinese prezentace, přednášky, konference, setkání a diskuse. V kategorii Work in Progress se věnuje připravovaným filmům v různých fázích výroby.

Filmový program už tradičně doplňuje i pestrý doprovodný program. Novinkou letošního ročníku je i nabídka veřejnosti zakoupit si lístky na většinu zpoplatněných akcí v předprodeji, a to včetně vstupenek na tematické slavnostní večery Pocta velikánům nebo Vive la France!

„Jsme rádi, že si návštěvníci mohou prohlédnout unikátní interaktivní výstavu Orbis Pictus Play Zlín ve zlínském zámku. A jsme pyšní, že se podařilo zorganizovat historicky první ročník festivalového půlmaratonu, který se uskuteční v sobotu 28. května,“ uvádí výkonný ředitel Zlín Film Festivalu Martin Pášma.

Kromě tradičních večerních koncertů a show v Open Air zóně (Monkey Business, Slza, Čechomor, Richard Müller, Jaroslav Uhlíř) a jazzových vystoupení na zámku (František Segrado, Lena Yellow…) přinese festival i další zajímavý program. V Kongresovém centru Zlín proběhne například recitál šansonů Chantal Poullain, dětské baletní představení Špalíček, divadelní hra Poslední trik Georgese Mélièse Divadla Drak nebo koncert Pavla Šporcla.

„Festival bude mít letos pro každou oblast umění a tvorby jednoho patrona. Pro oblast hudby to  bude právě známý houslový virtuóz Pavel Šporcl,“ upřesňuje Martin Pášma. 

Filmpasy budou na www.zlinfest.cz v předprodeji od 20. května, v pokladně Kongresového centra je možné je zakoupit od 27. května. „Rozhodli jsme se od letošního roku zrušit jejich rezervace, protože se často stávalo, že si lidé vstupenky nevyzvedli. Blokovali tak místo ostatním, kteří o představení měli také zájem,“ vysvětluje Martin Pášma a dodává: „Letos přicházíme i se speciální nabídkou pro studenty. Týdenní Studentpas za zvýhodněnou cenu 799 Kč obsahuje každý den 3 filmová představení a jeden koncert.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám