Hlavní obsah

Zlato a stříbro z Řecka pro českobudějovické sbory

Novinky, Andrea Procházková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pěvecké sbory Vox Novus a Canzonetta z Českých Budějovic se v minulém týdnu zúčastnily 33. ročníku International Choral Festival v řecké Preveze. Tento festival má již velmi dlouhou tradici a výbornou organizaci. Každoročně se jej účastní řada českých sborů, které z něj odvážejí cenné medaile.

Foto: Andrea Procházková

Zlatý Vox Novus s porotci a sbormistryní Petrou Novou

Článek

Festival v Preveze patří k nejnáročnějším soutěžím s vysokou úrovní a prestiží v mezinárodním měřítku. V letošním roce předsedal velmi přísné porotě ředitel nejprestižnější sborové soutěže v irském Corku. Mezi dalšími porotci byly vážené osobnosti hudebního odvětví v Evropě – aktivní sbormistři profesionálních i amatérských těles a skladatelé.

Festival byl zahájen 2. července ve večerních hodinách slavnostním průvodem všech zúčastněných sborů Prevezou. Kromě sborové soutěže probíhaly po městě koncerty, na nichž se představily rovněž dva nesoutěžní sbory z Dánska a Kypru.

Soutěže se zúčastnilo celkem dvacet sborů, přičemž čtvrtina byla českých. V obrovské konkurenci libereckého Severáčku, Moravských dětí a rozhlasového sboru z Rumunska vybojoval českobudějovický dětský sbor Canzonetta pod vedením Petry Nové stříbrnou medaili.

Zlatou medaili a absolutní vítězství kategorie komorních sborů si z Řecka odvezl další českobudějovický sbor Vox Novus, který rovněž vede Petra Nová. Navázal tím tak na předchozí úspěchy, jako jsou absolutní vítězství z Krakova (2014) a z italského festivalu Riva del Garda (2013). Zároveň tento sbor dostal oficiální pozvání na nejprestižnější sborový festival v irském Corku.

Členové obou sborů se shodli na tom, že festival byl příjemným spojením soutěže a odpočinku. 

Reklama

Výběr článků

Načítám