Hlavní obsah

Zlaté medaile Jana Janského převzalo v Ostravě 110 bezpříspěvkových dárců krve

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 1. června proběhlo v obřadní síni Magistrátu města Ostravy slavnostní ocenění bezpříspěvkových dárců krve. Zástupci města a Českého červeného kříže odměnili 110 občanů Zlatou medailí Jana Janského za 40 odběrů.

Foto: Josef Zajíc

Předávání Zlatých medailí Jana Jánského. Ostrava 1.6.2015 Oceněným poděkoval níměstek primátora města Ostryv Mgr. Radim Babinec.

Článek

Zlaté medaile Jana Janského předal oceněným náměstek primátora města Ostravy Mgr. Radim Babinec. Poděkoval jim za jejich přístup a za pomoc druhým lidem. 

„Krev je tekutina, která se nedá ničím nahradit - a nedá se vyrobit. Bez dostatečných zásob se neobejdou lékaři při operacích, při dopravních nehodách. Proto dárců krve není nikdy dost. To nejmenší, co pro váš lidský cit a touhu pomoci druhým můžeme udělat, je poděkovat a odměnit vás Zlatým odznakem Jana Janského a mít na zřeteli to, co hlavně vy plníte, to důležité rčení -  Daruj krev, zachráníš život!" uvedl Radim Babinec.

Mezi těmi, kteří Zlatou medaili Jana Janského převzali, byl také nadporučík Miroslav Vala, příslušník Policie České republiky.

„Od roku 1993 jsem odevzdával pravidelně krev. Pak jsem byl zraněný a to nešlo. Po uzdravení jsem dále na odběry docházel. Odevzdal jsem 40krát krev a dva odběry krevní plazmy. Co mě k tomu vedlo? Moje babička měla rakovinu a při léčení dostala více dávek krve. To mě motivovalo k tomu, že i já pro jiné nemocné a potřebné musím něco udělat,” řekl Vala.

„V Ostravě, společně s Magistrátem města Ostravy, odměňujeme bezpříspěvkové dárce krve již delší dobu. Za deset odběrů obdrží dárci Bronzovou medaili Jana Janského. Stříbrnou medaili za 20 odběrů a Zlatou medaili, tak jako dnes, za 40 bezpříspěvkových odběrů krve. Odměňujeme také Zlatým křížem III. třídy za 80 odběrů, II. třídy za 120 odběrů a I. třídy za 160 odběrů - a věřte, že je jich naštěstí hodně, kteří tento odznak mají. V poslední době byla zavedena medaile za 250 odběrů," řekla členka Oblastního spolku Českého červeného kříže v Ostravě Marie Cabáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám