Hlavní obsah

Zkrocení zlé ženy je jedním z nejžádanějších titulů shakespearovských slavností

Novinky, Jirka Prokeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komedii o hubaté Kateřině a jejím důmyslném krotiteli Petruchiovi uvádí Letní shakespearovské slavnosti už druhou sezónu. Zábavná podívaná s Tatianou Vilhelmovou v roli Kateřiny, kterou alternuje Jana Stryková, a Romanem Zachem v úloze Petruchia patří i letos k nejžádanějším titulům.

Foto: Viktor Kronbauer, AGENTURA SCHOK

Zkrocení zlé ženy

Článek

„Zkrocení zlé ženy vypráví o naprosto základních věcech: O touze člověka patřit k jinému člověku, o hledání šťastného partnerství. A pak především o tom, že tělesná chemie je vždycky silnější než rozum. A toto téma Shakespeare zpracoval nesmírně hravě," říká režisér hry Daniel Špinar.

„Kateřina je pro mě ženou svobody a nespoutanosti," dodává Tatiana Vilhelmová. „Okolí ji vidí jako nezkrotnou, ale to jen proto, že si neví rady s její bezbřehostí. Ona hledá život! Vše, co roste a voní. V Kateřině i Petruchiovi je velký oheň a z toho může být jen jeden velký požár," uvádí herečka.

Podle Romana Zacha spočívá Petruchiovo „krocení zlé ženy" hlavně v tom, že chce Kateřinu přinutit, aby projevila své opravdové city. „Ale podobné je to i u Petruchia, i on musí odhodit své navyklé obrany a pózy. Na konci pak stojí dva čistí, zamilovaní lidé," říká Roman Zach.

Přitažlivé je i další herecké obsazení. V roli Kateřininy obletované sestry Biancy alternují letos Lucie Štěpánková a Tereza Vilišová.

Biančina podnikavého nápadníka Lucencia ztvární populární herec a hudebník Vojtěch Dyk (alternuje Matouš Ruml). O ruku krásné Biancy usilují ještě David Novotný (Hortensio) a Vladimír Marek (Gremio).

Dále hrají Oldřich Vízner v alternaci s Pavlem Kikinčukem, Jiří Černý, Michal Kern, Petr Vančura, Jan Novotný, Zdeněk Hruška a Lenka Zbranková.

V rolích skvěle tančících sluhů se objeví Jiří Panzner, Tomáš Kobr a Jindřich Nováček.

Autorem hudby je Jan P. Muchow, scénu v podobě skleníku s jabloní navrhla Iva Němcová, kostýmy inspirované současně renesancí i dnešní módou vytvořila Lucia Škandíková, pohybovou spolupráci zajistila Lenka Vágnerová.

Hra je k vidění na otevřené scéně Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí 13 v Praze, kde se hraje do 18. srpna. S diváky se pak definitivně rozloučí od 20. do 25. srpna na první scéně festivalu v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Vstupenky lze zakoupit v síti Ticketportal.

Reklama

Výběr článků

Načítám