Hlavní obsah

Zkraťte si čekání na Vánoce. Slavte je na zámku v Mníšku již teď

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celé adventní období, vždy o víkendu, se můžete na zámku Mníšku pod Brdy bavit a zároveň se dozvědět celou řadu zajímavostí o vánocích a jejích zvycích. Na některé zvyky se podíváme pěkně zblízka a společně si je vyzkoušíme.

Foto: Jana Digrinová

Vánoční zvyky a tradice na zámku Mníšku pod Brdy - pouštění lodiček.

Článek

O nejbližším víkendu 26. a 27. listopadu začíná advent a vaše děti se už určitě nemohou dočkat, až nadejde ten velký den a ony si rozbalí své dárky pod stromečkem, který si ozdobíte u vás doma. Zkraťte si čekání a přijďte na malou generálku a to do komnat malého zámku za Prahou. Zkusíme si předpovědět budoucnost tak, jak to dělaly předchozí generace.  

„Je to jedna z nejznámějších tradic, kdy si lidé například zapalovali lodičky z oříškových skořápek. Komu lodička dlouho hořela, tomu se předpovídalo, že bude dlouho živ a zdráv. Taky se říkalo, že komu lodička plave u kraje, ten se bude držet příští rok doma, a komu lodička poplave doprostřed nádoby, ten odejde z domu a bude cestovat. Je to jeden ze zvyků, který si společně vyzkoušíme,“ říká zástupkyně kastelánky Lenka Pružinská.

Mnoho zvyků měly také svobodné dívky. Například házely střevíčkem, aby zjistily, jestli nezůstanou na ocet. Když bota dopadla špičkou ke dveřím, znamenalo to, že se do roka provdají. Svou budoucnost zjišťovala děvčata i jinými způsoby. Na Štědrý den se třeba vařily knedlíky. Do každého dívka zabalila cedulku se jménem některého z nápadníků, a který knedlík se uvařil a vyplaval na hladinu jako první, ten rozkrojila a našla jméno svého ženicha.

Jinde dívka po večeři umyla nádobí, a když šla špinavou vodu vylít ven, třikrát řekla: „Liju, liju, střez, zaštěkej mi pes, kde můj milý večeří dnes?“ Ve kterém stavení zaštěkal pes jako první, tam bydlel budoucí ženich.

„Nejmladším vánočním zvykem je překvapivě zdobení stromků. Pronikl k nám z německých oblastí. Zprvu jen do domů nejbohatších měšťanů a šlechty. V chudších staveních ho někde neznali ještě koncem 19. století. Zvláštností je, že když se objevily první stromečky, tak si je lidé nestavěli na podlahu, ale věšeli je ze stropu, takže je měli nad hlavami,“ přibližuje obsah prohlídky průvodkyně Marie Charvátová.

Málokdo také ví, že poprvé se stromeček, jak ho známe dnes, objevil ve Štrasburku v roce 1605. Roku 1816 už zdobil rakouský císařský dvůr. V Praze poprvé viděli vánoční stromek hosté ředitele Stavovského divadla Liebicha, který je pozval v roku 1812 na oslavu Vánoc na zámeček v Libni. Na veřejnosti byl stromeček poprvé postaven v Brně roku 1924 a zasloužil se o to spisovatel Rudolf Těsnohlídek. Tyto a mnohé další zajímavosti zazní při prohlídce.

„Ozdobíme společně vánoční stromek ve Velkém salonu a za odměnu najde každý pod stromkem dárek. Provázet vás bude Zimní královna a vodník Zlebeda z mníšeckého rybníka,“ láká k prohlídce průvodkyně Marie Charvátová.

Následující víkend 3. a 4. prosince se na Mníšku chystají Mikulášské prohlídky, výroba vánočních svícnů ve výtvarném ateliéru a ve sklepeních zámku Peklo, které připravuje Brdský zálesák.

Reklama

Výběr článků

Načítám