Hlavní obsah

Zklidnili se a zabrali. Znojemští starší žáci otočili finále a po zásluze slaví titul

Novinky, Jan Pařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrovnané duely, velká bojovnost a drama až do konce. Sobotní finálový turnaj nejvyšší soutěže starších žáků ve Znojmě přinesl báječný den, kterému po korfbalové stránce nechybělo snad nic.

Foto: Jan Pařík

Mistr ze Znojma

Článek

Všechny čtyři duely byly otevřené až do konce a o vítězích a poražených rozhodovaly maličkosti.

Z titulu mistra republiky se nakonec po zásluze raduje domácí vítěz základní části ze Znojma, jenž ve finále přehrál Prostějov. V zápase o bronz byla úspěšnější Kutná Hora, která zdolala brněnský Korfbal klub.

SEMIFINÁLE

Závěrečný den otevřely semifinálové souboje. Hned úvodní utkání mezi domácími Modrými Slony a Brnem přineslo velkou bitvu. Po každé z prvních tří čtvrtin totiž na ukazateli skóre vždy svítila remíza – 5:5, 8:8 a 12:12. O postupujícím pak rozhodla pasáž v poslední čtvrtině.

Za stavu 14:14 Znojmo nasázelo tři koše v řadě a rozhodlo tak o svém postupu po výhře 18:15. Jasnou tahounkou korfbalistů v modrém pak byla nakonec nejlepší střelkyně celého dne Jitka Pavlíčková, která brněnský účet zatížila osmi koši.

Modří Sloni YMCA Znojmo U16 - Brno KK U16 18:15

I druhé semifinále nabídlo nervydrásající podívanou. V poločase byl stav mezi Kutnou Horou a Prostějovem vyrovnaný 8:8. Prostějov byl sice ten, kdo většinu utkání vedl, Kutná Hora však byla v kontaktu. Z vítězství 12:10 se však nakonec přece jen radoval žlutočerný tým z Hané.

Kutná Hora SK Respo U16 - Prostějov SK RG U16 10:12

O TŘETÍ MÍSTO

Parádní jízda se šťavnatými okamžiky se odehrávala i v soubojích o umístění. O třetí místo si to rozdali poražení semifinalisté a oba týmy hned od úvodu ukazovaly, že o bronzovou medaili o pravdu stojí. O něco silnější se v průběhu duelu ukazovalo Brno, které i prvních čtyřicet minut vedlo.

Infarktový závěr však vyšel lépe Kutné Hoře, která zvítězila 10:9.

Miloslava Mensová (trenérka, Kutná Hora): „Bohužel nám účast ve finále znemožnila špatná rozhodnutí rozhodčích v rozhodující fázi semifinálového utkání. V zápase o třetí místo pak rozhodla Terka a my se můžeme radovat z další úspěšné sezony.“

Brno KK U16 - Kutná Hora SK Respo U16 9:10

FINÁLE

Finálový den vyústil očekávaným finále, do kterého šli v pozici favorita znojemští korfbalisté. První poločas jim však příliš nevyšel. Rozjetý Prostějov navázala na euforii ze semifinále a první část ovládl 10:8.

Pak však Modří Sloni povstali a ukázali sílu, s níž drtili většinu protivníků celou sezonu. Na koně je dostal zejména zlepšená střelba opor týmu, která vyústila v konečnou výhru 22:20 a zisk nejcennějších medailí pro město okurek.

Lenka Toufarová (trenérka, Znojmo): „Neřekla bych, že nám k otočení vývoje finále pomohla domácí hala a fanoušci. V tělocvičně, kde se hrálo, ani netrénujeme. Prostě jsme se uklidnili a začali jsme hrát naši hru. Snažila jsem se v poločase hráče zklidnit a říkala jsem jim, že i případné druhé místo je krásné, a pomohlo to. Spadl z nich nervozita a soupeře jsme přestříleli.“

Modří Sloni YMCA Znojmo U16 - Prostějov SK RG U16 22:20

Reklama

Výběr článků

Načítám