Hlavní obsah

Život člověka, Ferdiše Duši, ve smutné zemi je název výstavy v Domě umění v Ostravě.

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 3. července v 17 hodin představila kurátorka Gabriela Pelikánová výstavu Život člověka, Ferdiše Duši, ve smutné zemi. V Kabinetu grafiky ostravského Domu umění jsou zde k vidění grafické listy Ferdiše Duši z cyklu Smutná země a Život člověka.

Foto: Josef Zajíc

Ferdiš Duša: Na šichtě 1.list cyklu Smutná země,1921 dřevoryt Dům umění Ostrava 3.7.2012

Článek

Grafik, malíř, keramik, ale i příležitostný překladatel a fotograf Ferdiš Duša se narodil 13. ledna 1888 ve Frýdlantě nad Ostravicí a také tam zemřel 1. prosince 1958. V Kabinetu grafiky jsou představeny grafické listy Ferdiše Duši z fondu Galerie výtvarného umění v Ostravě. Ferdiš Duša dodnes patří mezi všeobecně uznávané umělce ostravského regionu. I když se v jeho tvorbě častokrát objevují olejomalby a keramika, základ jeho práce tvoří dřevoryty.

"Hned zkraje dvacátých let minulého století Duša vyryl do dřeva cyklus Smutná země, který zcela unikátním způsobem zaznamenává život lidí ve zcela specifickém prostředí regionu Ostravska," vysvětlila kurátorka výstavy Gabriela Pelikánová a pokračovala: "Smutná země byla záhy prezentována v Praze na společné výstavě Sdružení českých umělců grafiků Hollar, kde vyvola zaslouženou pozornost. Takto zpracované sociální téma se stalo objevem a Ferdiš Duša se rázem postavil bok po boku slezskému bardovi Petru Bezručovi."

Život lidí v Ostravě inspiroval Dušu i v následujících letech, o čemž svědčí cyklus s názvem Život člověka. I zde je autorova pozornost zaměřena na obyčejného člověka. Tentokrát je však život vnímán prizmatem jiných než pracovních činností.

V roce 1920 vydává deset grafických listů s názvem Chudí a ponížení. V roce 1921 pak 10 listů Smutná země, které v roce 1927 použil a doplnil dalšími při ilustraci básnické sbírky Petra Bezruče Slezské písně. V roce 1923 vydal grafické listy Život člověka.

Výstava potrvá v Domě umění v Ostravě do 2. září 2012.

Více na www.gvuo.cz

Související témata:

Výběr článků

Načítám