Hlavní obsah

Živá knihovna se otevře v mikulovském amfiteátru

Novinky, Ilona Salajková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská knihovna Mikulov přichází během festivalu Eurotrialog 2018 s novinkou nazvanou Živá knihovna. Projekt je postavený na půjčování živých knih - čili osobností.

Foto: Ilona Salajková
Článek

Návštěvníci festivalu mají možnost vstoupit do rozhovoru s lidmi, kteří jsou něčím odlišní a zajímaví. Mohou poznat a promluvit si s těmi, kteří žijí v jiných zemích, mají jinou kulturu, zvláštní osudy či postoje, zdravotní postižení či netradiční způsob žití. V Živé knihovně se odbourávají předsudky a stereotypy.

Myšlenka Živé knihovny přišla z Dánska. Nevládní hnutí mládeže Stop the Violence zorganizovalo první Živou knihovnu v roce 2000 na festivalu v Roskilde. Tento koncept používá například lidskoprávní organizace Amnesty International v rámci svého vzdělávacího projektu.

Živou knihu, osobnost, která bude vyprávět svůj příběh, si můžete „zapůjčit“ na 20 minut jen pro sebe, když si objednáte exkluzivitu. Knihu můžete číst i ve skupině. Účast na tomto projektu zatím přislíbili například Miroslav Wanek z kapely Už jsme doma, mladá žena s nejvyšším IQ, muž, který v dětství oslepl či žena, která žije stylem polyamory, čili v několika milostných vztazích najednou.

Stánek Živá knihovna bude v mikulovském amfiteátru otevřen v pátek 24. 8. od 18:00 do 21:00 a v sobotu 25. 8. od 16:00 do 19:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám