Hlavní obsah

Žítkovské čarování - pravdivý příběh žítkovských bohyní

Novinky, Lenka Durďáková

Nelehký život obyvatel Moravských Kopanic, krásná příroda krajiny na pomezí Slovenska a hlavně téma žítkovských bohyní osobně představí na besedě v kulturním domě v Popovicích autor stejnojmenné knihy PaedDr. Jiří Jilík v sobotu 14. listopadu.

Foto: Archiv, přebal knihy

Žítkovské čarování

Článek

Blízkost Moravských Kopanic a s ní spojená silná tradice lidové magie, jejíž kořeny sahají do pradávné minulosti, inspirovala Jiřího Jilíka k vydání dvou faktografických knih Žítkovské bohyně (2005) a Žítkovské čarování (2006), které se v roce 2013 dočkaly souborného vydání. 

Ačkoli se jedná o faktografii, je kniha psaná velmi čtivě a z velké části se opírá o autorovy vlastní prožitky a přátelství s poslední žítkovskou bohyní Irmou Gabrhelovou. 

Beseda se bude konat v prostorách kulturního domu v Popovicích na Uherskohradišťsku od 17 hodin, jako host vystoupí Gajdoši z Kopanic - rodinná gajdošská muzika ze Starého Hrozenkova. Na závěr besedy je připravena projekce dokumentu Horenka Chabová.

K ochutnání se budou podávat krajové speciality: brezovské báleše připravené Veronikou a Robertem Provodovskými, o. s. Kopretina Březová a žmolkovica připravená paní Marií Miškářovou z Vápenic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám