Hlavní obsah

Zimní program pamatuje na ostravské lidi bez domova

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava spustila tzv. Zimní program ve čtvrtek 29. listopadu 2018. Zahájen byl ve chvíli, kdy noční teploty klesly pod nula stupňů. Počet lidí bez domova, kterým je program určen, je v Ostravě odhadován na zhruba 900.

Foto: Josef Zajíc

Zimní program města Ostravy. Domov se zvláštním režimem Armády spásy Domov Přístav I., Kapacita 85 lidí.

Článek

Podle informací sociálních pracovníků městských obvodů Ostravy polovina se zdržuje v zařízeních, které poskytují sociální služby, a druhá polovina pobývá na ulici. V zimním období se jejich zájem o nabízené sociální služby zvyšuje.

„Společně s organizacemi, které poskytují sociální služby lidem bez domova, navyšujeme ubytovací kapacity, aby pokryly aktuální potřeby klientů. Zvyšuje se také počet sociálních pracovníků, kteří lidi bez domova navštěvují v místech, kde přežívají v mrazivém období. Přímo na místě jim poskytují poradenství a odkazují na organizace, kde mohou získat teplé jídlo, nápoje, deky nebo kde jsou volné kapacity k přenocování,” informoval náměstek primátora pro sociální oblast a zdravotnictví Zbyněk Pražák. 

V pátek 25. ledna jsme navštívili Charitní Dům sv. Benedikta Labre, nízkoprahové zařízení, denní a při teplotách pod nulu i zimní centrum pro lidi bez domova na Lidické ulici v Ostravě-Vítkovicích.

„V našem denním centru je 65 židlí, kde si mohou potřební sednout a odpočinout. Ve 12 hodin dostanou všichni polévku. Pokud mají svoji kávu nebo mají své jídlo, mohou si je u nás uvařit a jídlo ohřát v mikrovlnné troubě. Denně se zde vystřídá v časovém intervalu od 8 do 16 hodin asi 80 potřebných lidí,” sdělil Milan Hudec, sociální pracovník nízkoprahového denního centra.

V tomto zařízení je i mimořádná služba - noční centrum. Není to sociální služba. Funguje od 20 do 7 hodin. Postel musí ráno opustit a také samozřejmě může večer znovu zadarmo této noční služby využít. Na nočním zimním programu je kapacita 50 lůžek denně, z toho je 40 lůžek pro muže a 10 lůžek pro ženy. V tomto zimním období mají v obou zařízení - jak denním centru tak v mimořádném nočním centru - plno.

Podle Milana Hudce zájemci již čekají před domem od 19 hodin na otevření. Po naplnění, pokud jsou další zájemci, tak je odesílají do dalších charitativních zařízení AS U Nových válcoven v Mariánských Horách nebo do charity sv. Františka na Sirotčí ulici.

V Ostravě je v současné době k dispozici 413 míst v azylových domech 164 pro muže a 249 pro ženy, respektive pro ženy s dětmi. Jejich kapacita je převážně naplněna.

Lidé bez domova mohou využívat noclehárny s kapacitou 120 míst, nízkoprahová denní centra s kapacitou 125 míst a domov se zvláštním režimem Domov Přístav s kapacitou 85 míst. Dalším zařízením v Ostravě zajišťujícím pomoc lidem bez domova se specifickými potřebami je domov se zvláštním režimem Domov Přístav II., který má kapacitu 29 míst.

„Město Ostrava v souvislosti s problematikou bezdomovectví dlouhodobě podporuje nestátní neziskové organizace a má vytvořenou komplexní síť sociálních služeb. V roce 2018 byly uvedené sociální služby-azylové domy, noclehárny, domovy se zvláštním režimem a nízkoprahová denní centra podpořeny z rozpočtu města v celkové výši 17,7 milionu korun. Pro rok 2019 počítá s obdobnou částkou,” dodal Zbyněk Pražák.

Reklama

Výběr článků

Načítám