Hlavní obsah

Zimní evropský olympijský festival mládeže byl slavnostně zahájen

Novinky, Jiří Částka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 13. února byl v liberecké Tipsport areně oficiálně zahájen Zimní evropský olympijský festival mládeže - EYOWF 2011 (European Youth Olympic Winter Festival). Jedná se o největší sportovní mládežnickou akci tohoto roku v České republice.

Foto: Jiří Částka

Zapálení olympijského ohně. EYOWF 2011 - zahajovací ceremoniál (Tipsport arena Liberec, 13.2.2011)

Článek

Festival představuje vrcholnou událost mladých sportovců ve věku 14 až 18 let. Tyto akce se konají ve dvouletých cyklech a vždy v lichých letech z iniciativy Asociace evropských olympijských výborů (EOV).

Zhruba dvouhodinový ceremoniál začal krátce před 20. hodinou, kdy po krátkém úvodu v podobě bubenické show skupiny ARIES a pozdravu od moderátora večera Libora Boučka (Marcela Augustová, která jej měla doplňovat, bohužel onemocněla) se představilo všech 1529 sportovců a dalších členů výprav ze 49 zemí Evropy. Omluvily se pouze tři státy - Ázerbajdžán, Malta a Portugalsko.

Po slavnostním projevech (mj. vystoupil prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge) byla slavnostně vztyčena olympijská vlajka a následoval vrchol celého večera - slavností zažehnutí olympijského ohně. Závěr večera patřil slavnostnímu programu v podobě pohledu do historie České republiky. Vše zakončil koncert skupiny Eddie Stoilow.

Fotografie ze slavnostního ceremoniálu najdete na www.fotobanka.net

V průběhu festivalu bude rozdáno celkem 216 medailí ze skla připomínajícího zářící diamant, jejichž autorkou je studentka Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru Barbora Hrubá, která zvítězila v soutěži uměleckých škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám