Hlavní obsah

Židovské uličky ožily v Prostějově na hradbách

Novinky, Karel Kavička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá slavnost se odehrála ve středu 10. října brzy po poledni uprostřed Smetanových sadů v Prostějově. Spolek s poněkud starobylým, ale sympatickým názvem Okrašlovací představil prostějovské veřejnosti výsledky svého víc než čtyřletého úsilí.

Foto: Karel Kavička
Článek

Podle návrhu projektanta Josefa Dekastella vytvořil na podnět spolku prostějovský výtvarník Tomáš Vincenec rozměrné malby několika zmizelých židovských domků v severní části prostějovského židovského ghetta. Nejdříve musel na základě historických podkladů a starých fotografií vytvořit návrhy, které jsou velmi zdařilé. Ty pak přenesl na nepůvodní omítky části středověkých hradeb ze strany Školní ulice.

Vše bylo provázeno často obtížným vyjednáváním s památkáři, kteří se k myšlence uskutečnění vizualizace židovských domků na hradbách stavěli velmi rezervovaně až odmítavě. Díky neúnavnému úsilí a obětavosti zejména předsedkyně Okrašlovacího spolku Milady Sokolové by se dílo asi nezdařilo.

Účast a projev primátora Miroslava Pišťáka a jeho náměstků na této malé slavnosti svědčí o podpoře města a dává naději, že se v budoucnu podaří realizovat další část projektu a uskutečnit vizualizaci starých židovských domků po celé délce Školní ulice.

Okrašlovací spolek tak spolu s městem přispěl k připomínce bývalých spoluobčanů, kteří v Prostějově po několik staletí žili a podíleli se významnou měrou na jeho hospodářském a kulturním rozvoji.

Vizualizace vrací alespoň náznakem této části města jeho původní atmosféru. Bude připomínat zejména mladším generacím jeho nedávnou historii a osudy jeho židovských obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám