Hlavní obsah

Ženy a muži z Lhotákovy Ameriky na pohlednicích

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edice Miraculum Octavum Mundi nakladatelství Globus International se vedle vydávání zajímavých publikací a faksimile originálních výtvarných děl soustavně zaměřuje i na umělecké pohlednice. K několika samostatným řadám přibyla nedávno další - Kamil Lhoták.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Při vernisáži výstavy Kamil Lhoták: Knižní ilustrace, kterou v kutnohorském Knihkupectví a galerii Kosmas připravila umělecká agentura ArcusGallery společně se Spolkem přátel Kamila Lhotáka, bylo nejenom pokřtěno druhé vydání Lhotákovy knihy Na suchu a ve vzduchu, ale na knižní a sběratelský trh uvedeno několik faksimile na ručním papíru a také dva soubory pohlednic, které čerpají z autorova cyklu Amerika.

Vrcholnou ukázkou Lhotákova kresebného pojetí je série čtyř set kreseb o formátu 95 x 80 milimetrů pod názvem Amerika. Listy hladkého polotuhého papíru, oříznutého na jednotný formát 245 x 190 milimetrů, jsou v pravém horním rohu autorem očíslovány arabskými číslicemi 1 až 100.

Každý ze sta listů papíru je rozdělen do čtyř obrázků, ve kterých autor evokuje svoji osobitou představu podoby i života země, ve které sice nikdy nebyl, ale jíž se obdivoval pro pitoresknost krajiny a zvláště velkoměst. Ta mu svým technicistním uspořádáním naplňovala jeho individuální vizi dokonalé průmyslové civilizace. Tento unikátní cyklus vznikl na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století a některé z kreseb později Kamil Lhoták převedl i do olejomalby.

Dva cykly vydaných uměleckých sběratelských pohlednic pod názvy Američanky a Američané obsahují po čtrnácti zvětšených výřezech hlav mužů a žen z původních kreseb. Miraculum Octavum Mundi tak začala novou řadu velkoryse, celkem osmadvaceti číslovanými pohlednicemi klasického formátu 105 x 149 milimetrů na matném pohlednicovém papíru. Z každé zakoupené série věnuje nakladatelství Globus International 14 Kč Spolku Přátel Kamila Lhotáka.

Mimořádné sběratelské soubory pohlednic si můžete prohlédnout a případně také objednat v internetové Galerii myrro, kategorii Umělecké pohlednice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám