Hlavní obsah

Zemřel významný historik umění a brněnské novodobé architektury Jan Sedlák

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský rodák prof. PhDr. Jan Sedlák, CSc., životem a prací spjatý s městem, po zásluze držitel Ceny města Brna, Stříbrné a Zlaté medaile VUT, zemřel 31. července ve věku 73 let.

Foto: FAVU VUT Brno
Článek

Vystudoval školu uměleckých řemesel, poté dějiny umění na filozofické fakultě tehdejší Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Byl fundovaným a oblíbeným vysokoškolským pedagogem, brzy se etabloval jako uznávaný odborník zaměřený zejména na dějiny architektury. Tento obor přednášel na Fakultě architektury VUT, pak na Fakultě výtvarných umění VUT, kde byl v letech 2000 až 2003 děkanem. Zde působil, i když už jen v rámci externí spolupráce, vlastně téměř do „posledních dní“.  

Profesor Jan Sedlák se zapsal do dění města jako výrazná osobnost širokého záběru, aktivní a kreativní. Odbornou prací a publikacemi významem přesahujícími hranice města patřil k nepřehlédnutelným. Některé z jeho knih vzbuzovaly i zájem širší čtenářské obce.

Ve většině publikovaných prací věnoval pozornost zejména novodobé architektuře: secesi a meziválečné moderně především Brna a regionu. Ceněny jsou také jeho monografie o osobnosti a díle slavného barokního stavitele Jana Santiniho.

K ranějším knižním publikacím náleží práce o malířích Paulu Gauguinovi a Henrim de Toulouse-Lautrekovi. Zájem široké veřejnosti vzbudily asi nejvíce knihy Slavné brněnské vily (2006) a Slavné vily Jihomoravského kraje (2007). Jan Sedlák tu byl jedním z autorů, současně také editorem.

Jeho odchod je citelnou ztrátou nejen pro rodinu a nejbližší. Postrádán bude těmi, jimž se zapsal do paměti jako učitel nebo spolupracovník, i všemi, kteří ho měli možnost poznat nebo znají jeho přínos k poznání dějin architektury Brna.

Respektovaný odborník ve svém oboru byl vnímavým, nekonfliktním, dobrosrdečným člověkem s racionálním úsudkem, smyslem pro vtip, který uměl uplatnit jako pohotový glosátor. Chybět bude nemálo lidem, kteří se setkávají při různých kulturních událostech. Opravdu bude chybět.

Rozloučení s profesorem Janem Sedlákem se koná v úterý 9. srpna v 15:30 hodin v obřadní síni brněnského krematoria na Jihlavské 1.

Reklama

Výběr článků

Načítám