Hlavní obsah

Železniční nostalgie pod Pálavskými vrchy

Novinky, Kamil Kyzlink

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tratě v okolí Lednicko-valtického areálu se vrátily na začátek minulého století. Opět po roce zde mohli návštěvníci v sobotu 12. května spatřit historickou vlakovou soupravu, taženou parní lokomotivou.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

A to parní lokomotivou ne ledajakou. V čele zvláštního vlaku, který každoročně otevírá turistickou sezónu nejen v Lednici, stála rychlíková parní lokomotiva řady 475.101. Té se pro její velikost a vznešenost přezdívá Šlechtična. Vlak byl vypraven z Brna a měl 13 vozů 3. třídy ze 30. let. I když je babička lokomotiva stále šik, s takovou zátěží by si už asi sama neporadila. Nápomocná jí tedy na konci vlaku byla dieselová lokomotiva zvaná Bardotka.

Ještě za stále vcelku příznivého počasí vyjela souprava na Mikulov, Boří Les a Lednici. Tam se vlaky rozdělily, parní lokomotiva s pár vozy se vrátila do Mikulova a odtud pak do Břeclavi. Motorová lokomotiva jela odpoledne z Lednice do Břeclavi rovnou a tam se pak oba vlaky spojily opět v jeden. Ten se pak v podvečer vrátil zpět do Brna.

Rok co rok ožívají tratě tímto Pálavským okruhem. Rok co rok je zájem lidí obrovský. Letos dojem z celé akce malinko pokazilo počasí, protože během dne se právě kolem Břeclavska zatáhlo a drobně pršelo. Vlakomilcům a rodičům s dětmi to však radost nezkazilo.

Jako doprovod vlaku mohli cestující vidět průvodčí v uniformách z 30. let z Brna a Ostravy, opět nechyběli ani dobově oblečení cestující z blanenského sdružení Kolejová, kteří doplnili i pár dalších dobových pasažérů z Brna. Dotvořili tak atmosféru, aby lidé viděli, jak se asi kdysi cestovalo.

I když počasí nebylo nejlepší, po příjezdu zpět na nádraží do Brna bylo vidět, že si lidé přivezli jen krásné zážitky. A tak za rok se opět na této akci všichni potkáme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám