Hlavní obsah

Železní dědci sednou v neděli do sedel

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K cyklistickému závodu, který se jezdí v Soběhrdech u Benešova, patří jednak rčení – zážitek, požitek, opravdovost, jednak benešovský džbánek piva Ferdinand, které kdysi chutnalo i Františku Ferdinandu d´Este.

Foto: Cyjlistický závod Železní dědci

Nejznámější kategorií, podle které je pojmenován cyklistický závod kolem Soběhrd, jsou Železní dědci.

Článek

Stejně jako Ferdinand má i dnes už legendární závod letitou tradici. Je to skoro třicet let, kdy vyjel poprvé. Amatérské soutěže se může zúčastnit každý milovník silniční cyklistiky, kterému alespoň zaschla barva na občance.

Závodníci si změří síly hned v několika kategoriích, patnáctiletí začínají na trase dlouhé 50 kilometrů, s věkem a postupem v kategoriích je vzdálenost dvojnásobná. Jednotlivé kategorie dávají tušit, že půjde o den plný sportu, zábavy, dobrého moku i jídla. Pojedou například mladé paní, sokolíci, stíhačky, chlapi, mistři, dědkové a hlavně budou všichni zvědaví na Železné dědky. To je nejznámější kategorie, podle které je pojmenován i samotný celý závod. Železní dědkové v sedlech kol jsou minimálně šedesátiletí. Mnohým z nich je ale daleko víc let.

Závod Železní dědci je určen pro amatérské cyklisty a je veřejný. Jede se v neděli v rámci Českého poháru handbike a ve vloženém závodě budou startovat také tandemy zrakově postižených. Jeden okruh měří pětadvacet kilometrů a vede ze Soběhrd u Benešova přes obce Kozmice, Teplýšovice, Kochánov, Okrouhlice, Dlouhé Pole, Boušice, Benešov, Bedrč zpět do Soběhrd.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám