Hlavní obsah

Zelení viní starostu z rozpadu koalice, odvolat jej chtějí 18. září

Novinky, Petr Tejfar

Pád koalice TOP 09, ČSSD, KDU-ČSL a zelených s podporou Pirátů v městské části Praha 5 by mělo završit odvolání starosty Radka Klímy. To je naplánováno na 18. září, potvrdil místostarosta a předseda zelených Lukáš Budín.

Článek

O odchodu z koalice informovali zelení již minulý týden, kdy uvedli, že důvodem je špatné fungování radnice a špatné hospodaření městské části. Hlavním viníkem rozkolu má být podle zelených starosta Radek Klíma. Tvrdí, že aktivně bránil prosazení koncepce tzv. "otevřené radnice".

„Za devět měsíců od přislíbení rekonstrukce webu, tedy hlavního informačního kanálu radnice, starosta Klíma a radní Čahoj  nedokázali web nejen vyrobit, ale dokonce ani připravit konkrétní návrh projektu. To je pro klub Strany zelených s podporou České pirátské strany (a věříme, že pro občany Prahy 5 také) naprosto nepřijatelné," řekl Budín. Podklady k usnesením se podle jeho slov vůbec nezveřejňují. „Naopak se některé údaje zcela úmyslně schovaly z textace usnesení do neveřejných příloh," dodal.

Webové stránky městské části Praha 5 se od voleb téměř nezměnily a přílohy usnesení nejsou dostupné. Přitom sám starosta Klíma podle tiskové zprávy z 16. ledna letošního roku deklaroval, že ke změnám dojde.

Motivací starosty mohly být dluhy

Podle zástupců Strany zelených byla jádrem sporů především transparence veřejných zakázek. Slíbená revize smluvních vztahů městské části navíc podle jejich slov skončila jen výměnou některých dodavatelů za firmy, které doporučilo okolí starosty.

Zlom podle zelených nastal ve chvíli, kdy se zjistilo, že starosta splácí obří úvěr, aniž by ho uvedl v čestném prohlášení.

"Starosta Radek Klíma si vzal spotřebitelský úvěr ve výši 12,1 miliónu korun. Splátky této půjčky se podle médií mají pohybovat okolo 100 tisíc korun měsíčně. Plat starosty se pohybuje na úrovni 50 až 60 tisíc korun. Strana zelených věřila, že od pana Klímy uslyší nějaké vysvětlení. Místo toho se ukázalo, že pan Klíma půjčku neuvedl ani ve svém majetkovém přiznání. Existuje navíc podezření o propojení starostova úvěru a transakce, kdy stejnému peněžnímu ústavu bylo převedeno 100 miliónů Kč z kasy městské části,“ dodal Budín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám