Hlavní obsah

Zelené pivo je letos oslavou znovuotevření restauračních provozů

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Zelený speciál pivovaru Starobrno má letošní jaro přece jen zelenou. Již po patnácté, tentokrát však ne na velikonoční Zelený čtvrtek. Nouzový stav uzavřel gastronomické provozy. Od pondělí 25. května to přestává platit. Platit naopak začíná – Zelená životu!

Foto: Pivovar Starobrno
Článek

Starobrno slaví znovuotevření restaurací populárním speciálem. Zdejší sládci ho od začátku vaří podle původní receptury z kvalitní vody, speciálního sladu a jakostního žateckého chmele, tradičním způsobem na dva rmuty.

Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává bylinný výluh, jehož složení zná jen několik lidí. Připravuje se přímo v pivovaru na Starém Brně. Svou sílu získává speciální třináctka spodním kvašením po dobu osmi dnů, pak při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a dostává tak typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér. Zelená barva piva je výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru.

„Naši pivaři Zelené pivo ze Starobrna milují, epidemiologická situace ale neumožňovala jeho konzumaci, jak byli v minulosti zvyklí, tedy společně v hospodách nebo na zahrádkách. V tomto ohledu jsme nechtěli nic uspěchat a případně riskovat zdraví našich příznivců. Také jsme chtěli být solidární s našimi provozovnami. Nyní zákazníky podpoříme právě při otevření jejich podniků 25. května. A Zelené pivo dá sezoně zelenou,“ konstatoval obchodní ředitel pro gastronomii Pavel Slavík.

Nejen v Brně, ale v celé České republice ve dnech 25. až 29. května si možno vychutnat Zelené pivo. Tentokrát se na oblíbený jarní speciál čekalo o něco déle než běžný, celý kalendářní rok. Zelené půllitry tak letos mají být oslavou nového začátku i vyhlídkou na lepší časy. Proto jejich čepování a konzumaci provází nový pozdrav: Zelená životu!

Aktuální seznam všech provozoven, kde se čepuje, na stránkách www.zelenepivo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám