Hlavní obsah

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje zmapoval pacientské organizace v kraji

Novinky, Martin Fletcher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seznam pětatřiceti pacientských organizací pro nejrůznější druhy nemocí včetně kontaktů přinášejí od srpna webové stránky Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje - www.zhkhk.cz. Nemocní, ať už trpí jakýmikoliv chorobami včetně vzácných nemocí, tak nyní mají na jednom místě k dispozici aktuální databázi.

Foto: Martin Fletcher
Článek

„Problematika pacientských organizací do koncepce zdravotnictví nepochybně patří,“ říká krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková. Představují podle jejích slov obrovskou pomoc v informovanosti pacientů i zdravotníků, v podpoře pacienta i jeho rodiny, pomáhají pacientům vyrovnat se s diagnózou, detailně znají specifické potřeby nemocných a mohou zcela konkrétně pomáhat ostatním.

„Vědí, na jaké odborníky se obrátit, jaké pomůcky si lze pořídit, zajišťují asistenty, pomáhají s orientací v sociálním systému, často realizují i rehabilitaci pro pacienty. Osobně se domnívám, že je tu prostor ke zvážení začlenění pacientských organizací jako rovnocenného partnera do širokého týmu péče o pacienta,“ dodala.

Pacientské organizace jsou schopny poskytovat metodickou pomoc nejen nemocným a jejich rodinám, ale např. i nelékařskému zdravotnickému personálu a v případě vzácných onemocnění mnohdy i lékařům. Významnou úlohu plní i v oblasti destigmatizace daného onemocnění ve společnosti, pomáhají s maximálně možným zapojením pacienta do normálního života.

Jednou ze společných silných stránek pacientských organizací, které fungují většinou na spolkové bázi, je osobní přístup – velice často jsou jejich představiteli lidé, kteří sami trpěli či trpí danou nemocí, anebo jí trpí či trpěl jejich blízký, o něhož pečují či pečovali. Mají tak s nemocí tu nejbližší zkušenost a rozhodli se podat pomocnou ruku ostatním podobně postiženým.

„Schůzka se zástupci pacientských organizací byla pro nás cenným zdrojem informací o jejich činnosti. Společně jsme na ní definovali i cíle, které zapracujeme do koncepce. Jedním z nich je právě rozšíření povědomí laické i odborné veřejnosti o existenci pacientských organizací a jejich nabídce,“ doplnil Miroslav Procházka, předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

„Jde o aktivitu zdola, která má stejný cíl, jako práce zdravotníků v našich nemocnicích, tedy pomoci pacientovi. Proto považuji za racionální zpřístupnit informaci o pacientských organizacích právě na našem webu,“ uzavřel Procházka.

Reklama

Výběr článků

Načítám