Hlavní obsah

Zdravotní klauni měli u malých pacientů úspěch

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětské oddělení v Uherskohradišťské nemocnici navštívili zdravotní klauni doktor Žouželík a sestra Bistrá. Zdravotní klauniády probíhají v nemocnici pravidelně po celý rok, a tedy i o prázdninách. Cílem je odreagovat děti od strachu a napětí, které mohou při hospitalizaci zažívat.

Foto: archiv UHN

Malý Jáchym se klaunů nemohl nabažit.

Článek

Malí pacienti byli mile překvapeni a klauny přivítali také rodiče.

„Klauni jsou perfektní, nečekali jsme, že se tady objeví, syn byl nadšený. Ze začátku se trošku bál, ale jak se roztancovali, už je nechtěl pustit pryč,“ řekla s úsměvem Ludmila Sedláčková, jejíž tříletý syn Jáchym byl hospitalizovaný i s maminkou na několik dní kvůli pádu ze židle.

Druhá maminka, Radomíra Šípková, klauny také chválila: „Je to úžasná příležitost pro děti uvolnit se a odreagovat.“ Jejímu devítiletému synovi Radkovi lékaři v Uherskohradišťské nemocnici odeberou krční mandli, klauni mu tak před zákrokem zlepšili náladu.

V současné době navštěvuje 83 zdravotních klaunů pravidelně 65 nemocnic a ročně tak potěší více než 70 000 pacientů. Soustavné vzdělávání nejen po stránce umělecké, ale také odborné, zaručuje vysokou úroveň zdravotních klauniád, které pomáhají pacientům v léčebném procesu.

V letošním roce získali všichni zdravotní klauni z občanského sdružení Zdravotní klaun certifikát z berlínské univerzity Steinbeis-Hochschule Berlin, na mezinárodním institutu Zdravotního klaunování (International Institute for Medical Clowning). Občanské sdružení Zdravotní klaun se tak stalo první organizací svého druhu na světě, která má certifikované zdravotní klauny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám