Hlavní obsah

Zdobení stromečku je nejmladší vánoční zvyk, dovíte se na zámku v Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální Vánoční prohlídky se připravují pro děti i pro dospělé už od soboty 29. listopadu na zámku v Mníšku pod Brdy. V neděli tu navíc oslaví Mikuláše a také si vyrobí vlastní vánoční ozdobu. Restaurace připravila zabijačkové hody. První republika na návštěvníky dýchne na klasických prohlídkách.

Foto: Anna Čelouchová

Na nádvoří zámku je připraven i betlém. Adventní program je bohatý.

Článek

Ozdobený stromeček k vánočním svátkům neodmyslitelně patří a je pro nás symbolem Vánoc. Kdo si ale dnes uvědomí, že zdobení stromečků je vlastně nejmladším vánočním zvykem?

Ještě v 19. století se místnosti zkrášlovaly pomocí betlémů vyrobených z veškerých dostupných materiálů, které nás napadnou - ze dřeva, vosku, těsta, perníku, kukuřičných listů, slámy.

Teprve později se u nás začaly prosazovat vánoční stromečky, velice pomalu, a nejprve jen v bohatých měšťanských rodinách. Na venkově se dlouho jejich zdobení považovalo za pohanský zvyk.

Co také jistě není bez zajímavosti, když stromečky pronikly i do chudších stavení, zpočátku se věšely ze stropu nad štědrovečerní stůl, a to špičkou dolů. Vánoce ale samozřejmě nejsou jen stromeček. Patří k nim mnoho dalších zajímavých a často dnes již zapomenutých zvyků.

Víte například, že když si o Vánocích stoupnete na sekyrku, nebudou vás příští rok bolet nohy? Můžete to k nám přijít vyzkoušet. A už jste někdy slyšeli, že byste na Štědrý večer měli svázat nohy od stolu, u kterého jíte? Ptáte se proč? My vám to povíme.

A jak zjistíte, jestli vás v příštím roce čeká svatba, miminko, bohatství nebo štěstí a zdraví? I to se u nás dozvíte, pokud v Mníšku navštívíte speciální Vánoční prohlídky.

Prohlídky o vánocích a vánočních zvycích, které jsou určené dětem i dospělým, vás provedou slavnostně vyzdobeným zámkem, ve kterém si prohlédnete společenské sály, velké jídelny i další reprezentační místnosti, a uslyšíte také vyprávění o posledních pánech na Mníšku, jejich rodině a dětech, kteří slavili vánoční svátky v interiérech zámku ještě v době první republiky. Paní hraběnka Terezie Kastová se vždy těšila, že se o svátcích sejde se svými příbuznými a uvidí nejen své děti, ale i vnoučátka.

Zámek je stále otevřen mimo pondělí po celý týden, speciální Vánoční prohlídky se budou konat o víkendech 29. a 30. listopadu, 6. a 7. prosince a 13. a 14. prosince.

Navštívit můžete i zámeckou výtvarnou dílnu, kde si můžete vyrobit vánoční svícen nebo vlastní ozdobičku na stromeček. V neděli 30. listopadu se otevřou dveře do zámeckých sklepů. Tam děti potkají nejen čerty z pekla, ale i anděly z nebe. Někoho třeba vyleká pekelná Kniha hříchů, jiný se může těšit na Mikulášskou nadílku.

Reklama

Výběr článků

Načítám