Hlavní obsah

Závod tyčkařů v Opavě vyhrál olympionik Jan Kudlička

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokol Opava uspořádal ve čtvrtek 16. srpna sportovní exhibici jako 6. ročník Memoriálu Dr. Lesáka ve skoku o tyči. Závodu se zúčastnily ženy, junioři a nejlepších deset špičkových skokanů o tyči. Mezi nimi byl účastník londýnské olympiády Jan Kudlička.

Foto: Josef Zajíc

Magda Holek z Polska, Dolní náměstí Opava 16.8.2012

Článek

Sportovní akce na Dolním náměstí v Opavě začala v 13 hodin závodem žen a juniorů. Sektor pro skok o tyči byl vybudován před jezuitským chrámem sv. Ignáce z Loyoly. Pro tento chrám je charakteristické, že se i v minulosti před ním konaly různé oslavy, divadelní hry se zpěvy a tanci a v moderní době i sportovní podniky.

V soutěži žen a juniorů se začínalo na výšce 310 cm. Zvyšovalo se po 15 centimetrech. Pro mnohé byly další postupné výšky již nedosažitelné a tak zůstaly poslední čtyři ženy, které si rozdělily stupně vítězů. Soutěž vyhrála Monika Chlebíková z Čejkovic výkonem 355 cm před Magdou Holek z Polska, která skočila 340 cm. O třetí místo se dělily výkonem 325 cm Kateřina Musilová s Petrou Kozelkovou, obě ze Sokola Opava.

Memoriál je věnován MUDr. Miroslavu Lesákovi, který se narodil v roce 1921 a zemřel 29. dubna 2007. Byl závodníkem, reprezentoval čtyřikrát ČR ve skoku o tyči. Jeho syn Jiří Lesák k závodu řekl: "Skočit o tyči čtyři, pět, ale i šest metrů, k tomu je potřeba nejen notná dávka umu, rychlosti, síly, odvahy, talentu, ale i skutečných akrobatických schopností. První historický výsledek ve skoku o tyči je dochovaný z roku 1843, kdy James Ropper skočil 244 cm a následně pak v roce 1866 304 cm. Na OH se ve skoku o tyči soutěžilo v roce 1900. Světový rekord 614 cm drží Sergej Bubka."

Na náměstí se také konala soutěž v benchpressu. Základní váha činky byla 100 kg. Příchozí muži si mohli vyzkoušet své síly. Pořadatelé také uspořádali výběr do atletického oddílu formou soutěže pro děti v běhu přes překážkovou dráhu.

V 17 hodin začala špičková soutěž mužů ve skoku o tyči. Připraveno bylo deset borců, které přivítal primátor statutárního města Opava Prof. PhDr. Zdeněk Jirásek, CSc. spolu s náměstkyní primátora Ing. Pavlou Brady. Mezi připravenými skokany o tyči byl také olympionik z Londýna 2012 Jan Kudlička.

Závodnicí zahájili soutěž na základní výšce 440 cm a postupně vypadávali. Na výšce 530 cm již zůstalo pět závodníků. Tři bojovali na výšce 545 cm, kterou zdolal Adam Pašiak z USK Praha a Michal Balner z Dukly Praha.

Jan Kudlička z Dukly Praha jako jediný skočil 560 cm a v soutěži zvítězil. Pokoušel se o výšku 575 cm, kterou ale ani na třetí pokus nezdolal. Ovšem podařil se mu husarský kousek. Ve čtvrtém exhibičním pokusu tuto výšku skočil. Byl mírně smutný, ale spokojený se soutěží a naplněným Dolním náměstím v Opavě, které bylo i po ukončení soutěže v 19 hodin stále plné. V té době se tvořila fronta na fotografie s podpisem právě olympionika Jana Kudličky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám