Hlavní obsah

Závod dragsterů vidělo letiště v Hoškovicích

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letišti v Hoškovicích u Mnichova Hradiště se v sobotu 5. května uskutečnil mezinárodní závod dragsterů.

Foto: Jana Bečková

Start

Článek

Závody byly zahájeny v 9 hodin, a jelikož se z technických důvodů začalo jezdit až po 10. hodině, měl celý závod malý skluz. Závod byl zajímavý, dobře organizovaný Českou dragster organizací spadající pod Český automotoklub.

Malé vysvětlení, co tato disciplína vlastně je. Dragster je speciální automobil či motocykl, uzpůsobený k závodům na krátkou vzdálenost s pevným startem. Závody se obvykle pořádají na vzdálenost 1320 stop (1/4 míle), což je 402 metrů, méně často i na 200 metrů.

Původně se jednalo o sport provozovaný v Severní Americe, populární je i v mnoha dalších zemích všech kontinentů. V Česku je ale častěji a úspěšněji provozována jen jeho finančně dostupnější motocyklová varianta. V roce 2006 se dokonce stal český jezdec Roman Sixta mistrem Evropy v kategorii Top Gas.

Diváci se během přestávek mohli podívat do depa závodních strojů, zhlédnout velmi zajímavé motoristické unikáty i klasické motorky a již při příchodu na parkovišti byla krásná výstava motorek od diváků. Zpestřením závodů bylo vystoupení kaskadérů a děvčat s jedním mužem v sestavě cvičení taibo. 

Více fotografii ZDE

Reklama

Výběr článků

Načítám