Hlavní obsah

Závěr Dobříšského záření rozzáří koncert v zámeckém Zrcadlovém sále

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také letos vyvrcholí tradiční festival Dobříšské záření na zámku Dobříš. V sobotu 11. října se v Zrcadlovém sále od 18 hodin uskuteční koncert vokálně instrumentálního souboru Linha Singers. Hudebníci připomenou padesátileté působení souboru i tvorbu posledních dvaceti let.

Foto: Archiv souboru Linha Singers

Také letos vyvrcholí tradiční festival Dobříšské záření na zámku Dobříš

Článek

Šestnáctý ročník Dobříšského záření probíhá od začátku září, koncertem v Zrcadlovém sále pak letošní kulturně-charitativní festival vyvrcholí.

„Záměrem akce je nabídnout lidem z Dobříše a blízkého okolí různorodý kulturní program s hodnotnou hlubší náplní. Záleží nám na tom, aby to, co předkládáme, obsahovalo křesťanské hodnoty, zároveň ale dáváme na vědomí, že nežijeme v nějakém ghettu,“ říká Martina Svárovská z Římskokatolické farnosti Dobříš, která festival pořádá. Spolu s ní se na organizaci podílí také Sbor českobratrské církve evangelické v Dobříši.

Atraktivní prostředí si soubor pamatuje

Na závěrečný koncert zvou organizátoři vždy kvalitního interpreta vážné hudby, soubor Linha Singers navíc na Dobříši v minulosti již vystupoval. 

„Většina z nás si atraktivní prostřední Zrcadlového sálu pamatuje, ačkoli od posledního koncertu už uplynula hezká řádka let. Těšíme se na něj také proto, že budeme hrát před kulturním obecenstvem, které nás v minulosti vždy přijalo s pochopením a nadšením,“ říká umělecký vedoucí souboru Linha Singers Jiří Linha.

V programu koncertu podle něj zazní originálně interpretované lidové písně a soudobé i starší skladby vážné hudby. Soubor s mnohaletou tradicí vnímá dobříšský koncert jako jeden ze svátečních dnů, při kterém se hudebníci spolu s publikem těší ze společného muzicírování. „Nerozlišujeme koncerty na malé a velké. Hrajeme vždy tak, jako bychom hráli v pražském Rudolfinu,“ podotýká Linha.

Podle jeho slov je současný soubor Linha Singers uskupením, který tvoří profesionální zpěváci a hudebníci, každý má však jiného zaměstnavatele. „Práce v souboru je tak pro všechny koníčkem, kterému musí obětovat volný čas i zájem,“ podotýká jeho zakladatel. V současnosti tvoří Linha Singers šest zpěváků a zpěvaček a pět hudebníků. Jejich repertoár tvoří více než 200 titulů. Jde většinou o úpravy a nové instrumentace známých  skladeb autorů 17. - 19. století, ale také o obnovená a upravená díla, která soubor nalezl v archivech a soukromých sbírkách.

Na každém koncertu soubor představuje také tance a lidové písně různých národů. „Jejich úpravy i způsob interpretace respektují hudební řeč souboru, ale také charakteristické znaky lidové hudební kultury, místa i času jejich vzniku,“ uvádí Linha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám