Hlavní obsah

Zatopené jámy vytvořily z Lužice úchvatnou krajinu jezer

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prestižním veletrhu cestovního ruchu Holiday World se od čtvrtka do neděle v Praze-Holešovicích představí poprvé společnosti Horní Lužice se svými projekty sportů u vody, parní dopravy, cyklistiky a magistrálou pro vyznavače in-line. Lákadlem jsou také srbská kultura, památky nebo sportovní akce.

Foto: Milan Turek

Jedna z nejpřitažlivějších rozhleden, umístěných na březích jezer.

Článek

Vydat se na jednodenní výlet do Lužice nemusí být problémem jen pro Severočecha, ale blízkost a dopravní dosažitelnost není překážkou ani pro turistu ze středních Čech. Turistické regiony Žitavských hor, krajiny lužických jezer a cyklostezka Odra-Nisa nabízejí zážitky pro rodiny i výletníky všech věkových kategorií.

Manažer cestovního ruchu z Bautzenu, centra Lužice, Holm Grosse, charakterizuje nabídku: “Horní Lužice je atraktivní prázdninový region, nabízí různorodé kulturní vyžití, fascinující historii slovanského národa, jazykem blízkého Čechům, bohatou tradicí, malebnou krajinou neomezenými možnostmi nejrůznějších sportů v oblasti padesáti jezer.“

Nejbližším cílem Severočechů jsou Žitavské hory a krajina Nisy. Jsou dosažitelné nejen veřejnou dopravou, ale také na kole nebo pěšky. Z Hrádku nad Nisou jsou dva kilometry do nádherného přírodního parku nejmenších německých hor. Oblast Ponisí začíná na Jablonecku a pokračuje přes Trojzemí, kde se stýkají hranice České republiky, Německa a Polska, dále potom pokračuje podél Odry až k Baltu. Cyklistická magistrála má celkovou délku 624 kilometrů.

“Fantastický vývoj lužické jezerní krajiny ukazuje, jak člověk dokáže přeměnit těžbou zničené plochy v unikátní oblast jezer evropského významu," uvádí Holm Grosse. "Většina hnědouhelných povrchových dolů a další zařízení byla architekty přeměněna podle podmínek ke zcela jiným účelům. Hlavním motivem byl cestovní ruch. Vyžití neposkytuje jen sama voda, ale také její okolí. Turistické stezky kolem jezer umožní nádherné zážitky jak pěšákům tak cyklistům, ale největší zájem začínají projevovat mladí lidé z Čech, příznivci bruslení na in-linech. Oblast jezer nabízí 1600 kilometrů asfaltových cest, prostřednictvím kterých je možno nejen poznávat krajinu, ale třeba také si zazávodit a prožít víkend nebo dokonce celou dovolenou.“

Pro četné zájezdy Severočechů bývá lákadlem úzkorozchodná železnice s parním vláčkem. Projet se s ním ze Žitavy do Jonsdorfu nebo k hradu na Ojbíně je zážitkem nejen pro děti. V Löbau je možno zase navštívit výtopnu parních lokomotiv a muzeum železnice. Nádherný je lesní vláček v Muskau.

Vedle aktivního bruslení mohou línější turisté využít elektrokola, která jsou dalším hitem Lužice vedle cyklomagistrály pro inlajnisty. K půjčení jsou na různých místech a nemusí se vracet v lístě, kde byly zapůjčeny. Projekt Lužické imprese nabízí návštěvníkům všeobecně známé velikonoční jízdy na šesti místech v okolí významných sakrálních objektů nebo také gastronomii, charakterizovanou pokrmy ze sladkovodních ryb. Jezerní krajina nabízí četné možnosti ubytování od luxusních hotelů až po ubytování na seně téměř zdarma.

Informace o památkách, možnostech dovolené poskytnou rádi pracovníci turistických a informačních center v příhraničních městech, ale také v Hoyerswerdě nebo v Senftenbergu. Na našem území pak v centrech Regionu Jizerských hor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám