Hlavní obsah

Žatecká synagoga se po letech otevře veřejnosti

Novinky, Vít Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během měsíce dubna bude žatecká synagoga hostit výstavu Zničené židovské památky severních Čech 1938-1989. Veřejnosti se tím její prostory otevřou po více než deseti letech.

Foto: Hynek Moravec (CC BY 3.0 CZ)

Synagoga v Žatci v roce 2005 před rekonstrukcí fasády.

Článek

Nový majitel Ing. Daniel Černý z Chomutova, jenž památku koupil v exekuční dražbě, plánuje její postupnou rekonstrukci. V první řadě pak hlavně návrat budovy ke kulturnímu a společenskému životu města Žatce.

„Žatec je nádherné historické, ale stále nedoceněné město. Moc se mi tady líbí. Navíc se můj otec v lokalitě nedaleko synagogy narodil, proto k ní mám i osobní vztah. Ze synagogy v Žatci chceme udělat veřejný prostor s všestranným kulturním a společenským využitím. Naším cílem je, aby ji opět navštěvovala veřejnost." dodal vlastník objektu.

První kulturní akcí, jež bude po plzeňské druhá největší synagoga v Čechách pořádat, se stane výstava Zničené židovské památky severních Čech 1938-1989, která nedávno ukončila své působení v pražském Klementinu. Ta je připravena se záměrem uchování paměti o multikulturní společnosti žijící zde na počátku minulého století. Expozici připravila Společnost pro obnovu památek Úštěcka ve spolupráci s mnoha dalšími partnery a funguje jako součást širšího projektu mapování zaniklých a zničených památek na území severních Čech.

Žatecká synagoga byla postavena v letech 1871-1872. O několik desítek let později, roku 1911 byla zrenovována a uvnitř vyzdobena malbami. Ke svému původnímu účelu není používána od listopadu 1938, kdy ji během tzv. Křišťálové noci vypálili nacisté. V roce 1958 byla vyhlášena kulturní památkou. Od 90. let byla vlastněna městem. Před 11 lety vyhořel sousední rabinát, pár let poté město obě stavby prodalo firmě s kazašskými vlastníky a než byla synagoga zakoupena v exekuční dražbě, nebyly její prostory nijak využity. Až do příštího měsíce.

Vernisáž výstavy proběhne dne 4. dubna 2013 od 17 hodin. Výstava pak bude zpřístupněna veřejnosti v dubnové čtvrtky mezi 9.-13. hodinou a neděle od 14 do 18 hodin. Slavnostní otevření hudebně doprovodí Žatecký příležitostný sbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám