Hlavní obsah

Žatec získal cenu za architekturu i za péči o památky

Novinky, Vít Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městu Žatec se v posledních několika dnech podařilo získat dvě ocenění na poli architektury a péče o památky. Obě mají co do činění s komplexem Chrámu chmele a piva, byl oceněn Chmelový maják s Chmelařským muzeem a Renesanční sladovna.

Foto: foto: Archiv Chrámu chmele a piva, autor Tregl

Noční pohled na Chmelařské muzeum v Žatci s Chmelovým majákem.

Článek

V prvním případě ocenil Klub za starou Prahu, jenž hodnotí architektonicky vydařené novostavby v historických centrech měst, vstupní objekt do Chmelařského muzea a vyhlídkovou věž Chmelový maják.

Přitom klub přistupuje s krajní nedůvěrou a rozpaky k novým věžovým konstrukcím v historických centrech měst. Historik architektury Rostislav Švácha, který předsedal porotě, sám zmiňuje, že v Londýně či Paříži podobné dostavby nezapadly zcela úplně dobře. V žateckém případě má prý ale stavba úměrné měřítko a nijak nenarušuje panorama města. Klub za starou Prahu vyzdvihuje objekty především za to, jak se hodí do původní výstavby, ale nejen za to - i za funkčnost, užitečnost a další přínos pro okolí.

V letošním ročníku na druhém místě skončila budova galerie Závodný v Mikulově, třetí se umístil Přerov s Tyršovým mostem pro pěší. Bylo nominováno sedm objektů, které klub do soutěže vybírá sám.

Další ocenění jednoho z objektů Chrámu chmele a piva získala Renesanční sladovna a to v krajském kole soutěže o nejlepší regeneraci městské památkové rezervace a zóny. Tuto cenu získalo město Žatec potřetí za sebou. Přitom již loni ji získal ten samý objekt, tehdy za povedenou rekonstrukci. Letos cena do města putovala vzhledem k využití a náplni sladovny. Porotě se líbila galerie a výstava obrazů manželů Zemanových.

Spolu s dalšími vítězi krajských kol soutěže se Žatec utká na Pražském hradě o titul historického města roku. Tuto soutěž ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska pořádá Národní památkový ústav.

Za vítězství v krajské soutěži město získá finanční odměnu 100 tisíc korun, ta je určena na obnovu městské památkové zóny a rezervace. Stejně jako loni ji město rozdělí v rámci celého balíku peněz, které na tento účel získá od Ministerstva kultury ČR, mezi majitele budov v centru Žatce, kteří budou provádět jejich rekonstrukce.

Reklama

Výběr článků

Načítám