Hlavní obsah

Žatec hostil 9. ročník festivalu Náš svět 2011

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Žateckém divadle se ve středu 19. října uskutečnil 9. ročník divadelního festivalu pro zdravotně postižené občany s názvem Náš svět 2011. Ve čtvrtek 20. října pokračoval festival v divadle v Lounech.

Foto: Jiří Růzha

Festival Náš svět 2011 - Stvoření světa v podání DZR Terezín

Článek

Již devátým rokem pořádá příspěvková organizace Kamarád LORM, jejímž zřizovatelem je město Žatec, festival malých divadelních forem Náš svět. Festival si vzal za úkol představit co nejširší veřejnosti umění, život a sny zdravotně postižených spoluobčanů. A že mají co ukazovat, to právě v žateckém městském divadle předvedlo na 140 „umělců“ z deseti sociálních zařízení z ČR.

Ve středu proběhla v Žatci tři přestavení, z nichž byla dvě dopolední pro školy a jedno večerní pro veřejnost. Ohromné umělecké nasazení a obdivuhodné výkony shlédlo tento první den téměř 900 diváků. Hrály se pohádky, různá humorná vystoupení a tančilo se.

Srdce diváků si získal čert z DZR Terezín v parodii na Stvoření světa, umělecké zpracování Jesus Christ Superstar z Chráněné dílny Praha, scénický tanec skupiny Leporelo z Centra 83 Mladá Boleslav, Bamboleo v podání klientů ÚSP Tuchořice, americké Line Dance v podání taneční skupiny Lucarino Dance z DÚSP Čížkovice a zcela nové podání pohádky O Smolíčkovi v podání místního divadla Ve dvou kufrech z Kamarád LORM. Odměnou byl neutuchající potlesk a smích z řad diváků, což bylo milou známkou úspěchu jednotlivých představení.

Poslední vystoupení skončilo v půl osmé večer. Řekli byste, že jdou všichni unaveni spát? Kdepak - to teprve začíná ten pravý život. Po osmé hodině večerní se všichni účinkující sešli na diskotéce, aby si pořádně zařádili, uvolnili se a hlavně si popovídali o svých celodenních zážitcích a dalších životních útrapách. Spát šli všichni až po půlnoci. Unaveni, ale šťastí...

Ráno po snídani se všichni přesunuli do nedalekých Loun do městského divadla, kde je čekalo jedno jediné vystoupení. Sál byl absolutně plný – 270 diváků se opravdu s chutí bavilo. Velkolepým závěrem všichni poděkovali všem, kteří se podíleli na přípravě tohoto festivalového ročníku.

Devátého ročníku se zúčastnilo 10 sociálních zařízení – Kamarád LORM Žatec, MPS DS Louny, Centrum83 – Leporelo Mladá Boleslav, ÚSP Tuchořice, ÚSP Háj u Duchcova, ÚSP Kovářská, Lucarino Dance z DÚSP Čížkovice, Termiti z DZR Terezín, ChD sv. Prokop u Červeného javoru Praha a ZŠ Chomutov. Festival celkem shlédlo 1170 diváků.

Všem účastníkům se festival moc líbil a již nyní se moc těší na jubilejní desátý v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám