Hlavní obsah

Zapomínají na děti, dlužné částky jsou horentní

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté na Svitavsku za poslední týden přijali hned několik oznámení o neplacení výživného. "Rádobytatínci" zřejmě považují zplození dětí za poslední počin, kterým jim vstoupili do života. Na výživném dluží přes tři sta tisíc korun. Za zanedbání povinné výživy si mohou odsedět až dva roky.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Policisté na Svitavsku přijali v posledním týdnu hned několik oznámení o neplacení výživného. V úterý 17. ledna se na muže zákona obrátila maminka z Poličska, které na výživném pro desetiletého syna a šestiletou dceru dluží pětatřicetiletý otec přes 120 tisíc korun.

Další tři případy zaznamenali policisté na Obvodním oddělení ve Svitavách, Poličce a v Moravské Třebové. Na Svitavsku zapomněl na jedenáctiletou dceru dvaačtyřicetiletý muž, na výživném dluží bezmála 30 tisíc. Stejně zapomnětlivý je třiašedesátiletý tatínek z Poličska, který devatenáctileté dceři dluží za roky 2007, 2008 a 2009 okolo 50 tisíc korun. S prosbou o pomoc se na policisty obrátila i maminka z Moravské Třebové. Na tříletou holčičku a dvouletého chlapečka dluží jejich čtyřiačtyřicetiletý otec 135 tisíc korun. 

Všechna protiprávní jednání policisté zadokumentovali a zahájili úkony trestního řízení. "Dlužníkům je kladeno za vinu, že by se mohli dopustit přečinu zanedbání povinné výživy, za což jim v případě prokázání viny hrozí až dvouleté vězení," uvedla svitavská policejní mluvčí Iveta Lehká.

Muži ze Svitavska ale podle policistů hrozí trest daleko vyšší, protože byl údajně za takový čin v posledních třech letech pravomocně odsouzen. "Zákon v tomto případě stanoví trest odnětí svobody v délce až pět let," dodala Lehká.  

Reklama

Výběr článků

Načítám