Hlavní obsah

Záplata jako exponát

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum ve Šlapanicích letos po čtvrté připravilo výstavu Poezie záplat věnovanou patchworku. Vidět ji můžete jen do neděle 16. listopadu 2014.

Foto: Pastorius

Patchwork

Článek

Patchwork (anglicky patch – záplata, work – práce, tedy vyrobeno ze záplat) je specifická textilní technika s mnohaletou tradicí. Jde o sešívání malých různorodých kousků látek tak, aby vytvářely geometrické vzory. Touto technikou se šijí nejčastěji pokrývky, ale třeba také polštáře, tašky, vánoční ozdoby či hračky.

Čtvrtý ročník výstavy patchworku nabídne návštěvníkům pestrou přehlídku současné patchworkové tvorby. V rámci výstavy proběhnou už tradičně soutěže tvůrců, návštěvníci budou hodnotit práce na téma Moře, slunce… a také hlasovat v širší soutěži o nejkrásnější patchworkovou deku. K výstavě jsou připraveny bohaté doprovodné programy určené školkám, školám i volnočasovým organizacím. Spolupořadatelem výstavy je Patchworkový klub Brno.

Muzeum ve Šlapanicích sídlí ve starobylé budově někdejší scholasterie. V jeho sbírkách se nachází mimo jiné pozůstalostní fond významného českého krajináře Aloise Kalvody, který se v městečku Šlapanice narodil. Součástí etnografických sbírek je pozoruhodná kolekce výšivkových tiskátek.

Šlapanice a jejich okolí jsou také spojovány se známou slavkovskou bitvou tří císařů. Budova scholasterie sloužila před bitvou jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru.

Ve vestibulu muzea jsou nově vystaveny dva restaurované koněspřežné kočáry pocházející z přelomu 19. a 20. století. V současné době se v muzeu konají krátkodobé tematické výstavy a muzeum se ve své činnosti dlouhodobě zaměřuje na dětské návštěvníky.

Muzeum ve Šlapanicích je jednou z poboček Muzea Brněnska, které dále spravuje Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a v roce 2015 otevře novou pobočku ve Vile Löw-Beer v Brně.

Více informací na www.muzeumbrnenska.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám