Hlavní obsah

Zápisník z cest, aneb jak se žije na Krétě

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydejte se na Krétu, největší Řecký ostrov posetý horami, kde jsou lidé příjemní, auta se nevykrádají, troubit můžete na cokoliv, ale peněženka vám razantně zhubne.

Foto: Ondřej Kořínek

Hornatý ostrov Kréta

Článek

Ostrov Kréta leží ve Středozemním moři, a kdybyste se chtěli vydat na cestu z východu na západ, připravte své nohy na pochod dlouhý 250 km. Kréta je převážně hornatý ostrov se skálami, mezi kterými vedou cesty, a lehce se v nich ztratíte. Své řidičské umění připravte na trochu jiné zvyky. Značek je na Krétě málo, ale přednost si můžete vydobýt troubením, které je u místních velice oblíbené. Troubí se pořád, třeba jen na pozdrav. Řidiči za jízdy telefonují, připoutaní nejezdí a světla (jakákoliv) se moc nepoužívají. Přilba na motorku je povinná, nosí ji ale akorát turisti.

Při procházce menšími nebo i většími městy zjistíte, že každá pátá budova je buď rozestavěná, nebo opuštěná. Rozestavěné domy mají svůj smysl, Kréťané v jednom poschodí bydlí, druhé je rozestavěné a tak budova není zkolaudována a nemusejí za ni platit daně. Ty opuštěné jsou většinou bývalé restaurace a obchody, které mohly zkrachovat minulý rok při řecké krizi. Ve dne jsou krétské ulice prázdné, maximálně tam potkáte nějakého turistu.Místní totiž opouštějí domovy až odpoledne, kdy pracují, nakupují a večer se jimi plní oblíbené bary. Pijí většinou kávu, vodu a pivo.

Jednou z nejúchvatnějších věcí, které si turista na Krétě všimne, je bezpečnost. Nějaké přepadení nebo okradení se tady od místních nedočkáte. Auta mají po zaparkování otevřená okna, motocykly klíčky v zapalování. Do baru, který je přes den zavřený a je převážně venku, by stačilo pouze přelézt bar a vzít si alkohol. Nikdo to ale neudělá! Turista se nemusí bát ani o své věci, jediné kdy by mu je mohl ukrást, je jiný turista.

Místní občané, ač neumí anglicky, (a ti co umí, nejde jim tolik rozumět) jsou usměvaví, dobře naladěni a pohodoví. Svá auta zastaví klidně uprostřed cesty a vyprávějí si nejnovější zážitky. Nakonec přidám ještě negativní zážitek. Na Krétě je vše, kromě čisté vody, o čtvrtinu až polovinu dražší, takže na cestu se vyplatí dostatek peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám